Facebook

Tweet

Help

Love warm? This pleasing, light-filled home follows the sun

Opening up to its environment with seamless indoor-outdoor connections, this transparent, sustainability-focused family home by Borrmeister Architects achieves privacy where it needs it

Designed by Wulf Borrmeister, Borrmeister Architects

From the architect: 

The brief required a home for entertaining and relaxation that would seamlessly integrate with the neighbourhood. The owner also wanted to maximise the dog-leg site to capture sunlight and views. 

The resulting house is sympathetic to its neighbours, providing privacy through the careful composition of building form and light. 


Following the site’s shape, the building unfurls in a series of enigmatic, light-filled spaces within a logical building plan composed of courtyards and outdoor zones, each positioned to follow the sun’s path.  

The formal entrance to the home is bordered
The formal entrance to the home is bordered by a concealed garage, connected to the house by a ‘zen’-like covered link. 

The formal entrance is bordered by a concealed garage, connected to the house by a ‘zen’-like covered link. Opposite this is the core of the home, featuring Timaru blue stone walls at the ground floor level, anchoring the house in visual terms.

The living area has large opening doors east
The living area has large opening doors east and west for efficient cross ventilation, as well as a feature double height space with high level windows to remove any warm rising air.

Inside, firm materiality gives way to light and openness where entertaining is made easy with a well-appointed kitchen and seamless indoor-outdoor flow – typified by the interconnected living room and louvered outdoor room. 

Though warm and inviting, the living-dining area features full height glazing on two sides and a double height atrium above to enhance the garden connection at both levels. The dramatic upper floor floats neatly above, containing bedrooms and attached bathrooms. 

Despite its striking proportions the building remains a truly liveable family home, with comfortable spaces, warm materials, and textured finishes throughout.

Sustainability statement

The environmental considerations that influenced the project design were mainly addressed by using a passive design approach. 

Thought was put into the building’s orientation on the site to take advantage of natural light, providing the occupants with a north/west outlook with large areas of glazing.

Temperature control comes into play with this amount of glazing. 

To combat overheating in summer, the building has incorporated overhangs on the north and west elevations; external fixed sun screens to the upper level of the double height spaces; and an adjustable louvred roof over the courtyard. These elements provide for precise sun control.

Being well insulated, using double glazing with minimal glazing on the south façade helps to combat any heat losses and there is also an in-slab heating system on the ground floor.

The design includes extremely effective natural ventilation – the living area has large opening doors east and west for efficient cross ventilation, as well as a feature double height space with high level windows to remove any warm rising air.

The building has incorporated natural cladding materials using Timaru Bluestone and Cedar. There is also a gravel roof with filter fabric for the rainwater entering the storm water system.

See more of the kitchen

Credit list

Builder
Alpine Housing
Interior design
Borrmeister Architects and Tiffany Anderson Design
Cladding
50mm thick Integra Lightweight Concrete Panel, Rockcote Render Finish – Resene Construction Systems; 30mm thick Timaru Bluestone Veneer – Timaru Bluestone Industries; Vertical Cedar Shiplap Weatherboard – Herman Pacific; Aluminium Composite Panel – Symonite Panels
Window/door joinery
APL Architectural Series and APL Metro Series Double Glazing – Hagley Aluminium
Paint
Resene
Lighting
Accent Lighting
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Homes – Highly Commended
Kitchen designer
Borrmeister Architects
Kitchen manufacturer
JB Joinery
Landscaping
Borrmeister Architects and Etch Landscapes
Roofing
EcoTuff TPO membrane roofing with gravel cover – Waterproofing Systems NZ; Veedek Colorsteel Profiled Metal Roofing – Dimond
Main flooring
T&G Overlay Timber Flooring
Heating
Air to Water heatpump underfloor heating; Escea DL 1100 High Efficiency Gas Fire
Furniture
Staged by Copper + Pink

Designed by: Borrmeister Architects

Story by: Trends International Design Awards

Photography by: Sarah Rowlands

06 Sep, 2020

We know the Specialists

Related Book

TRENDS MINI COVER 19 10 b -

It’s pretty undeniable – a quest for connections to the outdoors and plenty of natural light is a theme that runs through many, in fact, most new home designs and renovations. There are a number of ways to go about this, as this Trends edition reflects. The heart of the home kitchens in this edition are stand-out and we also look at award-winning Australian bathrooms. Want to lift your décor without tanking your bank balance? We've got that covered too.

Similar Stories