Want to know more?

Contact us

This large two-storey shell-shaped structure makes itself distinct from the surrounding caves and rocks

advertisment

Unique architectural design approaches, are always interesting no matter when they were presented for the first time. One such interesting architectural design is the “Shell” residence by Japanese Architectural firm ARTechnic.

Completed in 2008; the sculptural shell-like structure was built in the forest of Karuizawa, located in the Nagano prefecture of Japan.

This large two-storey shell-shaped structure makes itself distinct from the surrounding caves and rocks, and is clearly not a part of nature.

However, its organic shape seems subtle within the forest, and the reinforced cement structure becomes one and harmonizes itself with the landscape.

The principals desired a residence which will be occupied as a vacation home, with frequent visits and to be used for many years to come.

The architect came up with a large shell structure which floats above the ground and is constructed by reinforced concrete.

Taking example from other villas of the nearby area which have not been used for many years, Kotaro Ide tried avoiding the common structure and materials used in the construction.

The use of reinforced concrete for the residence will assist the residence in protecting itself from the high humidity levels and the cold.

The exterior of the “Shell” residence is wrapped in the shell-like concrete structure finished with a penetrative sealer for concretes, which contrasts with the green landscape.

Deck wood is used on the patio, while a small amphitheater-like structure has been created in the center of the house around a full-grown tree. Large double glazed openings allow for uninterrupted views of the nature from within the house.

advertisment

Share your comments about this Collection0 Comments

You must be logged in to comment. Please Log in or Register.