Articles / Kitchen

Clean, contemporary through kitchen includes feature central island

Want to know more?

Contact us

A white island with wood trim connects to a casual wood table and is a centre of attention in this through kitchen while functionality is downplayed

Clean, contemporary through kitchen includes feature central island Discover this article's resources

advertisment

To stand out or quietly blend in, that's often the design conundrum when a new kitchen sits in a through space. For this modern kitchen – part of a light-filled addition to a classic cottage by designer Nathalie Scipioni – it was a little of both.

"The kitchen is positioned at the point where the original interior ends and the contemporary extension begins," says Scipioni. "The owners wanted the island to be a focus of the new space – both visually and in terms of offering a social hub for the open-plan environment. Hence its generous size with space for stools beneath and the attached wood table with further seating."

Achieving a modern aesthetic, the island has a negative detail in matching wood to the table under its slender benchtop. The same inlay lines the recessed pulls on the inner side of the island.

"As a social gathering point, the owners didn't want a prep sink or other utilities to clutter the look of the island. However, long drawers on the innermost side and cupboards on the public side both offer storage," she says.

"While we wanted the kitchen to be a focus, we didn't want the mechanics of it to draw the eye. For this reason much of the business side of things is relegated to a discreet butler's pantry, entered from the left of the wall cabinetry.

advertisment

The tall bank of perimeter cabinets and the under-counter cabinets are finished in the same white as the walls. But here, the negative detail and finger pulls are downplayed in white instead of wood.

While the stainless steel fridge, advanced combi steam oven and pyrolitic oven are on show, the dishwasher is integrated at the outer end of the perimeter cabinetry. This is ideally positioned close to the clean-up sink, the casual table and the formal dining area just beyond.

"The kitchen is long and narrow, restricted by the shape of the through space it inhabits," says Scipioni. "However, it's ideally positioned to look out to the rear garden and swimming pool. Sightlines to the pool were a must so the chef could keep a parental eye on proceedings while cooking lunch or dinner."

Scipioni also brought the beauty of a mature jacaranda tree into the design.

"By utilising a window as a splashback and adding a skylight overhead we were able to maximise natural light in the clean-up area and also make a feature of the cascading jacaranda tree outside," she says.

Credit List

Architect Nathalie Scipioni, NSStudio
Cabinetry Semi-gloss polyurethane in Nieve White
Flooring Grange European oak engineered timber flooring
Wallcoverings Resene paint, quarter Concrete, low sheen
Lighting Bombay Large Pendant Light in hammered metal from Oz Lighting
Splashback Caesarstone in Calacatta Nuvo and window glass
Kitchen sink Aurora double bowl universal sink by Franke
Taps Lucia Side Lever Sink Mixer from Abey Australia
Oven AEG Pro Combi Steam and AEG Pyroluxe
Cooktop Barazza Lab, flush mount, from Abey
Ventilation AEG Telescopic Rangehood
Refrigeration Haier, French Door
Dishwasher Siemens, semi-integrated
Awards Trends International Design Awards (TIDA) Kitchens – Highly Commended

Share your comments about this Article 0 Comments

You must be logged in to comment. Please Log in or Register.