Images Collections / Trends

Clifton Hill Family Home

Want to know more?

Contact us

Julie Firkin Architects renovated this family home in 2014. The renovation maximises space, and incorporates many artworks into the design.

advertisment

Julie Firkin Architects renovated this family home in 2014. The renovation maximizes space, and incorporates many artworks into the design.

This home was highly commended in the 2015 TIDA Home Awards and can be found in Clifton Hill, Australia.

To allow the living spaces and garden to be observed from the kitchen as they have three young children. This was achieved using an L-shaped arrangement of the interior spaces which face onto a garden.

To create a strong connection between the kitchen and the back garden. This was achieved by having large windows that open up easily using hydraulic gas struts. This allows the kitchen counter to be use directly from the garden. Since moving in they have used the counter as a “soup kitchen” and an “ice-cream bar” when entertaining.

To maximise the size of the kitchen without compromising on the living, dining and back garden spaces. This was a challenge as the site is an oddly shaped block. We managed to find a good balance of spaces using tapering, angular geometry.

To express the character of natural materials. We have used solid Silvertop Ash joinery, expressed concrete breakfast bar and floor, honed black granite benchtops and copper pendant lights.

To include a few elements of strong, clear colour. Coloured glass cabinets are suspended in front of the large opening windows facing the garden. The colours selected are blues and greens and they wash the kitchen with a calm, watery light.

To incorporate artworks into the design. Hand painted windows by Jethro Harcourt are in the master bedroom and a screen printed splashback by Ellie Malin are in the bathroom.

To allow the house in general to use passive solar principles so that it is comfortable without consuming a lot of energy. The North-facing kitchen and dining room have large windows that are shaded by overhanging volumes. This allows for the living spaces to be drenched in light in winter while providing shade in summer. The concrete floor provides thermal mass and is warmed by the sun in winter.

The original weatherboard cottage which addresses the street has been maintained while a new, two-level addition at the rear provides new kitchen and dining areas and a master bedroom suite.

Builder: Overend Constructions

Kitchen designer: Julie Firkin Architects

Kitchen manufacturer: Overend Constructions

Interior designer: Julie Firkin Architects

Cladding: Type/brand Silvertop Ash shiplap

Roof: Type/brand Colorbond Klip-lok

Window/door joinery: Type/brand Pickering Joinery (custom made) - western red cedar

Main flooring: Type/brand Silvertop Ash by Tait Flooring, "Snowstone with Quartz" concrete topping slab by Mentone Mini-Mix

Tiles: Brand "Inax Yohen Border" from Artedomus, "Dechirer Decor" tiles by Patricia Urquiola and "Mutina Folded" from Urban Edge Ceramics

Wallcoverings: Type/brand Boral plasterboard, Sivertop Ash shiplap lining

Paint: Brand Dulux "Whisper White", Dulux Intergrain "Nature's Timber Oil", Osmo Polyx Oil Raw

Heating: Hyronic radiators and underfloor heating to concrete floor and tiled floors

Lighting: "Dome" and "Hat" pendants from Mud Australia, "Coco Flip" and "Mr Copper" pendants by Kate Stokes from Tongue and Groove, "Paris au mois d'aout, Blue lejos drop 80" from Hub, LED Recessed downlights from Artemide

Control systems (security/music/lighting): Brand Bookshelf and in-ceiling speakers from Monitor Audio

advertisment

Comments 0 Comments