Facebook

Tweet

Help

With the original home stripped back and three new wings added, this renovation optimises natural light and spaciousness while opening up to the beautiful verdant bush surrounds 

Renovating building designer: Mark McLeay, Creative Arch

From Creative Arch:

Project description

Within the greenery of Lucas Heights, this lifestyle home was developed for owners with an active family. The brief was for a home to meet the needs of a growing family with spaces to entertain and to maximise the connection with the surrounding bush.

The composition of the existing house was retained with the addition of three new pavilions extending out on three axis, adding volume and natural light while encompassing the landscape grounds and native bush on the property. These forms also link back to the core of the home – the kitchen and dining area.


Exploration of circulation and connections between these axes was integral in positioning the utility and recreational spaces so they interact seamlessly.

The existing levels were retained, with the single level entrance disguising the volume and share scale of the two-level home. The entry provides for a sense of grandeur upon entering the living area with its dramatic views over the lawn to the surrounding bush.

Design

Situated on a large 1.36ha block of land, the style of the home was a play on a contemporary French Provincial Style with weatherboards, boxed out bay windows, and a series of gabled forms extending out to the North, North-East, and North West axes.

The high ceilings add to the spacious feel
The high ceilings add to the spacious feel in the open-plan living/dining/kitchen spaces.

These forms, coupled with floor to ceiling glazing, capture the ranging views while also bringing light deep into the home.

The spaces allow for all round family living together with a cozy formal living space. The latter’s schist surround fireplace connects with schist seen in the outdoor living area. 

The outdoor living areas on both levels overlook the swimming pool while the manicured lawn beyond provides a buffer to the native bush. 

The bedroom wings have been separated along with the formal and casual living spaces. The lower level provides for a guest bedroom, kitchenette, and rumpus area which accommodates game tables, together with a second lounge also flowing out to an outdoor deck and the pool.

The triple car garage allows for generous storage to house a ride on lawnmower, bikes, and leisure equipment.

Designed to accommodate and adapt, the positioning of the living spaces has been considered, focused and orientated to capture the sunlight and views. 

The use of wide, flush level thresholds provides seamless internal and external living spaces for entertaining and daily functional use by expanding the floor area into a variety of flexible spaces.

Credit list

Renovating building designer
Kitchen manufacturer
Bestwood / Carters
Landscape
Topia Garden Design
Roof
Colorsteel Endura Dimond Styleline profiled metal roofing
Main flooring
Woodhaus oiled wood planked floor, premium grade, wire brushed, from Woodhaus Flooring
Bathroom tiles
Picadilly Ash Grey, matt, from Tile Warehouse
Fireplace
Warmington Open Wood Fire, by Fires by Design
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Homes – Runner-up
Builder
QPC Builders
Interior designer
Yellow Fox
Cladding
Certclad pine weatherboards, by TimSpec
Window/door joinery
APL Aluminium Joinery – Vantage Metro Series
Bedroom flooring
Carpet – Stylex Habitat Collection carpet in colour Barktone, from Flooring Studio
Paint
Resene White
Feature light fittings
Lighthouse Remuera

Designed by: Creative Arch

Story by: Trendsideas

Photography by: Blade Scenes

07 Mar, 2021

We know the Specialists

Related Book

TRENDS MINI COVER renovations 1 -

Renovating your home is an opportunity to refresh, expand and renew. Here's all the inspiration, ideas and information you need to get started.

Similar Stories