Shaped by coastal views and the weather, this large new home comes with several architectural flourishes

Protected from the wind at the back and taking in views to the sea from its glass-walled interior spaces, this home has effectively created its own sheltered microclimate

Story by: Charles Moxham Photography by: Andrew Pritchard
Internal landscape  protected from the wind at apartment, architecture, condominium, estate, home, house, mixed use, penthouse apartment, property, real estate, swimming pool, water, gray, black
Internal landscape protected from the wind at the back and affording views to the sea from its glass-walled interior spaces, this home has effectively created its own sheltered microclimate. Generous upstairs living spaces extend out to a large terrace, while downstairs there is a small bar at poolside. The wing at the far end of the pool is home to the upstairs master suite, on the highest point of the sloping site.

Perched on an exposed coastal site, this large home has a wrap-around design that creates its own cosy internal environment.

House designer Mick Rule of Romano Homes says that when the owners bought the property they were looking to renovate the existing house.

"However, when we walked through it together we realised a renovation would never fully realise the site's view potential."

That certainly couldn't be said of the expansive home that went up in its place.

"We designed the house in a U-shape, wrapping around and sheltering the pool and terrace from sea breezes. The pool is on the north side of the home, which opens up its interiors to the sun and sea views through stretches of floor-to-ceiling glass, while the south side is more enclosed with fewer windows, as that's where the prevailing bad weather comes from."

The latter facade is clad in travertine tiles and zinc the design language here is simple rectilinear shapes.

Restrictions of another kind helped shaped the distinctive roof that slopes two ways with a gutter placed in the middle.


The street-facing side of this home,by house designer apartment, architecture, building, commercial building, condominium, corporate headquarters, elevation, facade, home, house, mixed use, property, real estate, residential area, black, teal
The street-facing side of this home,by house designer Mick Rule closes down against prevailing winds with minimal windows presenting a face of travertine, concrete, and porcelain tiles. The formal entry is also on this side of the residence.

"The highest point of the roof conforms to local building restrictions and we ran the 3º sloping form down from there. We also ran the ceilings up to follow the roof line creating beautiful full-height interiors.The home's various internal spaces are also configured to optimise the sea views."

Living spaces are positioned upstairs in the middle section of the house. The master suite is upstairs in the east wing, which occupies the highest point on the heavily sloping site.

The other side of the U is shaped by a covered terrace, which includes a narrow element that extends out from the terrace over the pool, much like a diving board. This provides a lighthearted point of interest or folly and frames the views seen from within the pool.

"When looking out from the pool, this extended element cuts across the horizon line creating the pleasing illusion that the sky and the sea merge," says Rule.

Downstairs in the home, there's a pool kitchen, a terrace area and a pool-side bar. Three of the five bedrooms are also on this lower level.

"This specific arrangement of spaces futureproofs the home in two ways for the owners. Firstly, when they are older, they can occupy the upper floor only and have guests or family downstairs, or rent out this level which has a kitchen and bathroom as well as the bedrooms. And secondly, if the owners ever do decide to sell, the option of a home with a potential second income would be a major drawcard."

Futureproofing was considered in yet another way, too, says the house designer.

In this home by house designer Mike Rule, apartment, condominium, floor, house, interior design, living room, penthouse apartment, real estate, window, gray
In this home by house designer Mike Rule, the main kitchen is a short step away from the upstairs outdoor terrace. The sense of indoors flowing to outdoors is enhanced by the uniform use of large-format porcelain floor tiles.

"While the home is set over three main levels the garage, gym and wine cellar are in the basement there are really six levels. That's because each floor is split into two to avoid substantial rises or drops for wheelchair users. All six of the home's half levels are accessed by elevator."

The design of the complex home and its response to external weather variables were made possible by the use of the AutoCAD's 3-D modelling software. And this software programme was also responsible for another feature of the surprising home.

"In the pool kitchen and terrace area we had considered replacing a solid wall with one of glass but it was decided this would create too open a feel," says Rule.

 "So we took another tack, opting instead to introduce feature circular windows or portholes that show views to the pool and other areas."

"These are set in surprising areas there's one in the floor as you enter the home, for instance. In addition, by using the AutoCAD facility to see how the sun plays on the home as the days and seasons turn, we were able to ideally position the portholes for attractive light-play through the interior."

Despite the home's relative complexity and fun idiosyncrasies, it still manages to achieve a fairly minimalist feel.

Much of the exterior as well as the floors are finished in a strong large-format porcelain tile with the look of stone. The broad use of this material, contrasted with touches like western red cedar soffits, give the home its timeless material character.

Oct 26, 2017

Credit list

Architectural designer, interior designer and kitchen designer
Mick Rule, Romano Homes
Kitchen manufacturer
International Cabinets
Pool design and installation
Select Pools
Cladding
Zinc, travertine, concrete, stone
Floors
Porcelain stoneware tiles Graniti Fiandre, Italy
Paint
Dulux
Benchtops
Caesarstone Bravvo
Sink
AFA Exact
Blinds
Automated roller blinds from Perth Eagle Blinds
Bath
Apaiser Oman
Taps
Gessi from Galvin Design Gallery
Bathroom wallcoverings
Artedomus Porcelain, Laminex Timber Veneer
Ventilation
Reverse-cycle air-conditioning by Daikin from Admiral Air
Kitchen designer
Romano Homes and International Cabinets
Landscape design and implementation
Blake Willis
Roof
Colorbond
Window/door joinery
Aluminium
Wallcoverings
Porcelain stoneware tiles from Graniti Fiandre and timber veneer
Cabinets
Lacquer
Splashback
Glass from Direct Glass
Taps
Gessi from Galvin Design Gallery
Vanity cabinetry
Laminex Timber Veneer
Basin
Apaiser, Hatria
Bathroom floor
Artedomus Porcelain, carpet
Lighting
Hillstone LED
Awards
Trends International Design Awards (TIDA)
We know the specialists