Reorganised small studio apartment achieves bathroom privacy

A batten ceiling and floor give this renovated bathroom a sauna like feel, while black detailing extends an Art Deco theme

Story by: Charles Moxham Photography by: Chris Warnes
This reworked studio space by Architect Prineas vastly architecture, bed frame, bedroom, ceiling, floor, home, interior design, room, suite, wall, window, gray
This reworked studio space by Architect Prineas vastly improves the flow and functionality, including moving the bathroom entry to be off the reconfigured bedroom.

Having the bath in full view as you enter your apartment might not be the ideal for everyone. But that was the set-up in this 22m² studio, until a makeover by Architect Prineas reconfigured the space, adding privacy and practicality to the bathroom.

The original studio had suffered from poor planning including an over-size, under-utilised entry, a kitchen set along the studio's only window wall and a lack of definition across the sleeping and living spaces, says principal Eva-Marie Prineas.

For this comprehensive renovation, the owner brief included improving the function and flow of the space while at the same time preserving the apartment's original Art Deco fabric.

"Rearranging the studio's entry and living spaces was integral to avoiding the bathroom being on view on arrival.


A space-hogging tub was removed in this studio area, design, floor plan, line, pattern, plan, product design, schematic, square, text, white
A space-hogging tub was removed in this studio apartment renovation and a large rainhead shower introduced by the window. White mosaics help keep the bathroom light and bright and provide a perfect contrast to the wood batten floor and ceiling. The black utility ledge and wall mixer are modern interpretations of the apartments classic Art Deco style. The original sash windows were retained in the comprehensive upgrade.

A plywood platform was designed to sit within the existing envelope of the studio, utilising the generous ceiling height to create a level change that helps define new living and sleeping zones.

The change in level created by the new bed platform was an essential factor in the re-planning of the apartment's amenities.

"The bathroom floor level was raised to match that of the bed platform, allowing the kitchenette's plumbing to be relocated from it's original position to the entry space," Prineas says.

The length of the original bathroom was slightly reduced to gain more space for the kitchenette's new position in the entry. A floating batten timber floor and ceiling creates the illusion of depth and space and extends the aesthetics of the living and sleeping areas into the bathroom.

The custom timber battens are rounded in profile and produce a sense of warmth and tactility underfoot, helping give the new bathroom the look and feel of a sauna.

Bespoke black steel elements in the studio modern iterations of the Deco style extend into the bathroom through the black fittings and a custom black shelf.

"The entry to the reconfigured studio now opens to the kitchen, with the bathroom accessed via the sleeping area," says the architect.

Nov 10, 2017

Credit list

Architect
Eva-Marie Prineas, Architect Prineas
Utility shelf in shower
Black steel
Taps
Astra Walker
Toilet and accessories
Rogerseller
Walls
White mosaic tiles from Bettertiles
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Bathrooms – Highly Commended
Wall cabinet
Mirror fronts, black melamine interior
Basin
Villeroy & Boch
Shower fittings
Rogerseller showerhead, Astra Walker shower mixer
Floor and ceiling
Turpentine timber battens
Lighting
Concealed LED lighting
We know the specialists