Site’s unusual aspects used as design inspiration for contemporary new home

Decision to place guest rooms in a basement level rather than adding a second storey gave greater flexibility to the design of this bold and innovative home

Story by: Paul Taylor Photography by: Paul Crosby
This L-shaped home by Peterssen/Keller Architecture is a architecture, backyard, facade, home, house, swimming pool, Peterssen Keller Architecture, outdoor loungers
This L-shaped home by Peterssen/Keller Architecture is a bold planar composition of white stucco, extensive glazing and black steel, with sections of cedar to add warmth.

A deep and narrow L-shaped lot, with its prime lake and city views right at the back of the site doesn’t sound like the ideal starting point for designing a new home.

But being presented with just such a scenario didn’t phase Peterssen/Keller Architecture principal Gabriel Keller.

“When we looked at the site, we decided to takes its unusual aspects and use them as design inspiration and to our advantage,” he says.

Given the narrow frontage, and the way the site stepped up along its length, Keller says the home was not really going to engage with the street or its neighbours – something that suited the owners who are very private.


“This played into the site working well, because we could pull the main living areas back to accentuate the view, and could separate them from the street.”

Early in the planning process, both the designer and the owners determined that the master bedroom should have the best views – which meant positioning it on an upper level.

However the owners didn’t want the rest of the home to be a two-storey structure.

“They are empty-nesters with grown-up children who visit only occasionally, so they didn’t want to place guest rooms on a second level. Instead they wanted a basement level.”

Peterssen/Keller’s response to this specific combination of site characteristics and owner requests is a home that in itself is bold and innovative.

​​​​​​​This house sits to the back of a architecture, elevation, home, house, property, siding, Peterssen Keller Architects, timber
​​​​​​​This house sits to the back of a deep urban lot and is divided into three pavilions. The garage and entry form the first pavilion, with the main living pavilion up half a level inside.

The plan consists of three pavilions – garage and entry in the first, the single level main living pavilion in the second, and the master suite in the back pavilion.

Excavating the site allowed two guest rooms plus media room, storage and mechanical plant to be placed under the main living spaces.

But this is not a typical basement level with an underground ambience lacking in natural light and outdoor connections.

“We put garden wells in between the pavilions and planted them with trees and undergrowth,” says Keller. “These bring light and landscape into the lower level so it doesn’t feel like being in a basement.”

The garden/lightwells have another advantage – providing a transparent link between the pavilions.

“From the lower level, you can look up to the living room, or from the living room you can see over to the study. It’s unusual to be in a house that looks in on itself.”

Having the main pavilion only one storey gave greater flexibility to the design of the master suite occupying the entire upper level of the third pavilion.

“Because of the orientation to the view, we knew it was going to be a glass box too. Architecturally, it’s a stucco plane that has been folded over, like a piece of folded paper. And then the folded structure is eroded to hold the expanses of glazing.”

Beneath the master suite is an outdoor room complete with a fireplace set into a support wall for the upper floor. Two slim, black steel poles provide support on the opposite side, so that the master suite appears to hover above, while the pool stretches out in front

​​​​​​​The main living pavilion in this home is house, interior design, kitchen, living room, timber floor, kitchen, dining
​​​​​​​The main living pavilion in this home is one large open-plan living/dining/kitchen space, with banquette seating providing a subtle division between the living and the dining/kitchen areas.

Alongside the predominant stucco components, black steel panels and cedar complete the material palette used for the home’s exteriors.

For the interiors, dark-stained white oak floors and white walls and ceilings create a restrained backdrop.

A series of sliding glass panels allows one side of the main living pavilion to be fully opened up to a deck and garden, that also connect to the outdoor room.

The opposite side of this pavilion also appears at first glance to be a glazed wall, with freestanding units – the fireplace, cabinetry and the kitchen – set against it. In reality these units are walled behind with the glazing just framing them.

Keller says that, together with the two light wells at each end, it feels like there’s glass all around you when you’re inside the main living pavilion.

“I didn’t anticipate the impact this would have until you’re actually inside the space. It’s a bit reminiscent of Philip Johnson’s Glass House.

“But it still feels like a private experience, even with all that exposure.”

Dec 21, 2018

Credit list

Design
Peterssen/Keller Architecture, principals in charge Gabriel Keller and Lars Peterssen, project manager Ted Martin
Builder
Elevation Homes
Landscape architect
TVL Studio
Roofing
EPDM
Skylights
Velux
Wallcoverings
Venetian plaster, Otto Painting Design
Lighting
Juno
Kitchen cabinetry
Walnut by Braaten Creative Woods
Oven, cooktop, refrigeration
Thermador
Interior design
Greg Walsh, Martin Patrick 3
Structural engineer
Align Structural
Cladding
Stucco, stained cedar, metal panel
Doors and windows
Western Windows
Flooring
Rift and quartered white oak from Alpine Hardwood
Paint
Interior – Benjamin Moore Simply White
Fireplace
Indoors – Valor L2; outdoors – Empire Linear
Countertop
Caesarstone in Blizzard White
Dishwasher
Bosch
We know the specialists