Relaxing sanctuary with a soft natural look

Bathroom renovation has contemporary beach house feel

Story by: Katie Scott Photography by: Julia Lochhead
Bathroom renovation creates a contemporary feel, but keeps bathroom, countertop, floor, flooring, interior design, room, sink, wall, gray
Bathroom renovation creates a contemporary feel, but keeps a soft and natural look

Designed by Katie Scott of Caro Design

Designer statement:

The brief was to create a relaxing sanctuary – including a bath – with a contemporary feel, but keeping a soft and natural look. 

The owner wanted to be surprised by the outcome so the brief was also to create something different and incorporate an element of the unexpected.  


The owner wanted something different and to incorporate architecture, bathroom, estate, home, interior design, room, window, gray
The owner wanted something different and to incorporate an element of the unexpected.

The original space for one bathroom was split, creating an ensuite on one side and another bathroom on the other.  Windows could not be moved and having concrete floors meant plumbing could be moved only small amounts.  

The changes created a smaller bathroom, in which the owner still required a required a bath. It also needed to be in keeping with the house – a contemporary beach house. 

To make the room feel a bit bigger, I used light soft grey toned tiles in a large format, to minimise grout lines and simplify the wall and floor surfaces.  A timber oak veneer feature wall ties in with vanity and feature custom metalwork shelves and mirror frame to work with the black framed shower glass.  

Custom metalwork shelves and mirror frame tie in architecture, bathroom, countertop, interior design, sink, tap, gray, black
Custom metalwork shelves and mirror frame tie in with the black framed shower glass.

By adding dark features on a light sandy coloured surface, I hoped to bring a slight beachy yet contemporary feel to the space.  

The windows were existing and, without an option to change these, I tried to take attention away from them with custom metal shelving, but keep as much natural light coming into the space because the space is on a dark side of the house. 

Oct 23, 2018

Credit list

Designer
Katie Scott, Caro Design
Benchtop:
Frosted/moulded glass
Basin
Falper
Shower stall
Crest Glass
Toilet
Catalano
Tiles:
Cassero Bianco Quantum 600x1200
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Bathrooms – Highly Commended
Vanity cabinetry
Falper
Bath
Belle Plumbline, matt white
Taps
Buddy Plumbline, aged iron
Shower fittings
Buddy, aged iron
Accessories
Avenir
Lighting
Mr ralph Moon pendants
We know the specialists