Modern, clean-lined entertainment zone positioned at the rear of existing older home

Tweaked original plans result in a hall running right through this 1940s home, providing a glimpse of the new light-filled extension at the rear

Story by: Charles Moxham Photography by: Derek Swalwell
​​​​​​​To match the existing home’s cladding, recycled clinker architecture, backyard, home, house, property, residential area, brick extension, renovation, deck, extension, bifold windows,  porter architects
​​​​​​​To match the existing home’s cladding, recycled clinker bricks were sourced for the exterior of these living zone and rumpus room extensions. However, the bricks were given a more detailed treatment here, with a protruding brick patterning, an exterior response to the wealth of detailing on the interior of the original home. Cedar cladding breaks up the character brick walls.

Not all renovation and extension architecture is driven by a dilapidated existing residence. In fact, for this design by architect Nathan Porter, the 1940s home had been in excellent condition with a wealth of beautiful interior detailing.

“However, the owners wanted to add open-plan living at the rear to take in the north-facing sun and to connect with the verdant backyard setting,” says Porter. “Plus, they wanted to draw natural light into the older part of the home.”

To achieve all this, the architect effectively turned the home into two zones – the original house is the more private area with bedrooms and a front-room study, while the new extension at the back offers generous open-plan living.

“In the existing home, we simplified a slight jumble of rooms at the back and added modern ensuites to existing bedrooms,” says Porter. “And, importantly, we created a hallway that provides a welcoming line of sight from the front door right through to the rear extension.


​​​​​​​On this renovation and extension project by Porter architecture, home, house, interior design, living room, bifold window, white, Porter Architecture
​​​​​​​On this renovation and extension project by Porter Architects, a steep roof angle gives this side of the living zone a soaring ceiling height. Clerestory windows make the most of the northern sun.

The long, linear corridor also allows natural light to penetrate deep into the home’s interior.

While the extension is different in character, it flows on seamlessly from the existing house as Porter sourced recycled floorboards for the new build that match the floors in the original home.

As well as the principal living volume, the new public zone includes a rumpus room and a courtyard area that separates the two.

The main volume has clerestory windows to maximise natural light and bifold doors that open the space up the rear garden. It comprises a new kitchen, a dining area and the living area.

“Seen from across the small courtyard, the rumpus room almost reads as a freestanding element,” he says. 

“The courtyard is a little like a buffer zone, whereby the parents can keep an eye on the children without being in their face.”

​​​​​​​Understated design can also stand out.This minimalist entertainer’s cabinetry, furniture, kitchen, wall, white, Contemporary, kitchen island, Porter Architecture
​​​​​​​Understated design can also stand out.This minimalist entertainer’s kitchen – with recessed cabinet handles, American Oak undercounter cabinetry and marble splashbacks – connects with its surroundings and provides a casual social hub.

The rear extension is built on a wood frame with substantial steel also involved to allow for the steep angle of the roof and ample glazing.

“The owners wanted a spacious, airy room. However, we were somewhat limited by set-back heights by the boundary and so raised the angle of the roof to optimise a sense of volume on the inward-looking side of the space.”

As with the flooring, the existing and new exteriors also flow, as Porter sourced matching recycled clinker brinks for the new sections. These are given a decorative treatment – an echo of the attention to detailing in the original home.

Oct 25, 2018

Credit list

Architect
Nathan Porter, Porter Architects
Kitchen designer
Nathan Porter
Roof
Colorbond Trimdeck
Main floor
Recycled Tasmanian Oak floorboards, from Lal Lal Demolition Yard
Wallcoverings
Plasterboard
Heating
Hydronic
Furniture
Jardan
Countertops and splashback
Superwhite honed marble
Kitchen sink
KSS, undermount
Oven, cooktop, dishwasher
Miele
Refrigeration
Fisher & Paykel
Builder
Nat Twaits Building
Cladding
Recycled clinker brick
Window/door joinery
Capral Series 400, from Troon Construction
Tiles
Carrara marble
Paint
Haymes
Lighting
Brightgreen LED downlights
Kitchen cabinetry
American Oak with clear 2-pac sealer
Blinds
Ballarat Curtains Blinds
Taps
Phoenix
Ventilation
Viali
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Homes – Winner
We know the specialists