Major renovation expands and reinvents a dated rural home

Strong, symmetrical gable forms combine with bold white plaster and cedar cladding to give this home by designer Grant Bindon a contemporary, European aesthetic

Story by: Charles Moxham Photography by: Duncan Innes
Strong, symmetrical gable forms combined with bold white cottage, estate, home, house, leisure, property, real estate, reflection, residential area, resort, swimming pool, villa, water, white
Strong, symmetrical gable forms combined with bold white plaster and cedar cladding give this home by designer Grant Bindon a contemporary, European aesthetic. The two-level house with a new west wing is a reinvention of a single storey Post Modern home.

Of all the architectural looks to come and go, it's the self-conscious Post Modernism that's the one likely best left behind. Such was the case with the original house that this dramatic residence by designer Grant Bindon has all but replaced entirely.

"This expansive country home started life as an alteration to an existing single-level Post Modern masonry house," says Bindon. "However, it soon evolved into a significant rebuild when we realised that the timber floor was rotten throughout. As a result only a handful of exterior walls remained in the original core of the house, effectively creating a new build."

This gave the designer the freedom to push the envelope and create a clean, modern and much-expanded residence.

"The owners wanted a European-look masonry home that would be something different to the large number of masonry homes in the vicinity," says Bindon. "In addition, the colour scheme, materiality and form of the design had to be respectful to the wider rural context."


Prior to this renovation project, the existing house cottage, estate, hacienda, home, house, leisure, mansion, property, real estate, resort, swimming pool, villa, teal
Prior to this renovation project, the existing house had three gables one major and two minor. These were retained and reworked with all the Post Modern clutter stripped away.

The only things recognisable from the original design are the three gabled forms that front what is now the central section of the two level, double axis home. The original gables were all but obscured by the pipe-work and clutter of their Post Modernism character, while the reworked versions are strong, crisp and defined.

"The new design is characterised by these linear gable roof forms, an attention to symmetry right across the home and by the cladding combination of rendered plaster and vertical Western red cedar shiplap weatherboards. The dark standing-seam roofing adds to the modern, honest look.

In terms of room layouts, the central axis follows the footprint of the original home and contains garages, the entry, a grand staircase, a kitchen space and the formal living room a run of rooms culminating in the cedar-ceiling outdoor living space trained on the T-shaped pool.

Intersecting this main axis, a hallway links to the west wing addition. The wing contains the formal lounge, a media room, and games room, together with three bedrooms, bathrooms and service spaces. As with the central part of the home the new wing ends with an alfresco living area with a rich-toned cedar ceiling. This outdoor space includes a suspended daybed and an in-built wood fire.

In a grand country house that is all ceiling, daylighting, estate, floor, flooring, home, house, interior design, living room, real estate, window, gray, black
In a grand country house that is all about symmetry, the central section of the home looks straight out to the new pool.

In the new second storey, the master bedroom and attached master living space stretch along the home's perpendicular connecting axis it's hip roof running across the home's central roof form.

A new pool house includes a sauna, gymnasium, and steam room at one end, with a guest bed and bathroom at other. This also has an indoor-outdoor living area that includes a bar, barbecue and fireplace.

It's both the reinvented and brand new gables that give the home its European character, and these are repeated again on the pool house. However, while the two principal gables on the house have fully glazed fronts that flood light into the cathedral-ceiling spaces, the lesser gables and pool house have a different treatment.

The upper section of these contrasting gables are in western cedar, complementing the cedar soffits and poolhouse ceiling.

Dec 22, 2016

Credit list

Designer
Grant Bindon, Bindon Design Group
Interior and kitchen designer
Nicole McKenzie,
Cladding
Rendered plaster; vertical Western red cedar shiplap weatherboards
Window/door joinery
Atlantic High Performance Suite by Fletcher Aluminium
Kitchen manufacturer
De Bruin Judge
Ovens
Gaggenau
Tub
Le Giare from Casa Italiana
Paint
Resene quarter Sea Fog
Paving
Ceramic Tile from Casa Italiana
Builder
Devo Construction
Landscape design
Intrepid Earth Landscapes
Roof
Eurostyle Angle Seam roofing
Main flooring
Engineered oak overlay
Kitchen cabinetry
Dark Oak veneer with custom solid brass handles
Vanity
Stone slab from Design Source; Laminex Pre-Finished Timber Veneer
Tub faucet
Fantini Venezia Goldline from Plumbline
Pool
Bindon Design Group
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Homes – Winner
We know the specialists