Heritage-protected elements and contemporary improvements are merged in this renovation

Four level house remodel by designer Charles Alexiou brings indoor-outdoor flow, larger windows and improved interior connections

Story by: Charles Moxham Photography by: Tom Blachford
The freshly restored, elegant facade on this house architecture, balcony, building, door, facade, home, house, neighbourhood, property, real estate, residential area, window, black, white
The freshly restored, elegant facade on this house belies the level of contemporary connection and function in the rooms behind. The house has been both restored and reinvented by Charles Alexiou Interior Design & Architecture.

The constrictions of classic forms can often bring out the best creatively in artists and poets. And similar can be said for architects. Having to work in with heritage building guidelines can be just the starting point for design innovation.

The owner's wish list to designer Charles Alexiou for this four-level terrace house rethink was quite long. While retaining the protected front facade, existing roofline and the ceiling heights, he was to reconstruct the damaged rear facade and open up the interiors to light and views. Bedrooms and bathrooms were also to be reconfigured and expanded and a new kitchen introduced in the heart of the home. Other work included reconsidering a section of the staircase and adding a pool, spa and garden to the rear.

Outside, the front facade was restored and painted while the rear face was reinvented in a modern composition with broad window openings, using grey aerated concrete, says Alexiou.

"I designed fins around the wood-framed windows to bring visual and acoustic privacy. The small Juliet balconies to one side also had to be retained and integrated into the design."


Where worlds collide the reworked rear facade of angle, architecture, black and white, building, daylighting, facade, glass, house, wall, window, black, gray
Where worlds collide the reworked rear facade of this terrace home is in aerated concrete. The privacy fins and clean wall planes complement the detailed filagree of the heritage-protected Juliet balconies alongside.

Working with the immovable roofline, the designer expanded the existing dormer to again capture more light and views. Other exterior work included adding the pool, spa and garden to the rear, with the updated carport beyond.

The interior remodel, however, was even more comprehensive. As the house slopes down from the street, barely visible basement windows seen at the front become part of a full ground level at the rear. The kitchen at this level was removed and relocated above to the first floor, freeing up space for an expansive games room and a larger informal lounge with a generous indoor-outdoor connection out to the pool and garden at the rear. A stair landing was also added at this ground level, replacing an unsafe, overly steep section of the staircase.

Now better positioned a floor up on the first level, the contemporary new kitchen is central to day-to-day family life with easy connection to the reworked dining area and lounge.

"As a result of earlier work, the back rooms of the home are set down a few steps and we retained this tricky configuration to preserve heritage ceiling height limitations. Playing this up, we created a visual link between the lounge and new kitchen using decorative breeze bricks allowing light to flow through the rooms."

The owners wanted light and views and wardrobe bed, bed frame, bedroom, duvet cover, floor, flooring, furniture, home, interior design, mattress, room, textile, wall, white
The owners wanted light and views and wardrobe space the designers solution was to face the bed away from the windows and place a wardrobe with mirrors opposite to still capture the views.

On the second floor, a sitting room was reworked to add a bathroom for the existing bedrooms on this level and a welcome study, or parent zone there are six children in the family.

"On the top floor we delved further under the roofline to gain more space for the expanded and reconfigured master suite. To achieve wardrobe space, we faced the bed looking inwards but added mirrors on the wardrobe that reflect the city views capturing these from the bed was another client request," says Alexiou. "The facade of this house remains almost the same, but nearly everything behind that has changed."

May 04, 2016

Credit list

Kitchen manufacturer
C & C Kitchens
Builder
Design Plus Build
Roof
Trimdek Colourbond Roofsheeting
Tiles
Maiolica, Toulouse, Munich, all from Di Lorenzo
Heating
Daikin
Control systems
Ness Home Security; HPM Slimline
Pool design and installation
swimspaplunge.com.au
Cladding
CSR Hebel Panelling
Flooring
Existing floorboards, custom Tsar carpet
Wallcoverings
Plaster
Lighting
Inlite
Awards
TIDA Homes Highly Commended
We know the specialists