Facebook

Tweet

Help

Fresh perspective on heritage and adaptive design

An 1850s heritage sandstone coach-house is given a 21st century makeover that highlights its rugged origins

Black and modern to the left, existing, refreshed gray, black
Black and modern to the left, existing, refreshed and celebrated to the right – cladding on this renovation makes a clear distinction between existing and new.

A heritage renovation today really does have its work cut out. High on the must-do list are celebrating the old; maximising the functionality and looks of the new; and lastly ensuring the whole renovation is a homage to sustainability.

This former coach-house built in the 1850s brought the opportunity to explore heritage and adaptive design from a fresh perspective, says architect Melonie Bayl-Smith of Bijl Architecture.

“Carved off from an adjacent over-sized mansion long ago, the Victorian building had been converted to a home in the 1970s and now sat on an unusual square allotment that created an uneasy relationship with the street, she says”

“With this dwelling acquired in a dark, decrepit state, the new owner – a music educator and conductor – briefed us to create a contemporary home for family living that would include a grand piano in a salon-style environment for teaching and playing music.”


At the same time, the home needed to exude charm, compactness and comfort.

“Given the site constraints, instead of adding a modern form solely to the rear of the structure, we wrapped the coach-house volume to create a new focal point and bring balance to the site."

“As a result, the addition – finished in dark timber-look cladding – transitions into the Victorian sandstone volume, with no marked division between heritage and contemporary.”

The ground-floor, loosely L-shaped addition wraps round from the side entry to the rear of the existing home. 

The addition comprises a spacious carport and a new dining, living, kitchen zone that in turn opens to the reworked existing interior. The latter is now home to an expanded lounge and a ground-floor bedroom.

Upstairs, a large existing master suite has been replaced by a smaller master suite, another bedroom and a bathroom. There’s also a new skylight by the stair bringing natural light into the heart of the interior. The reworked first floor rooms stay within the original upstairs footprint.

“Aesthetically – and inspired by the work of minimalist artist Donald Judd – the new scheme creates a bold yet recessive form that allows the sandstone of the existing building to still be the hero,” says Bayl-Smith.

“This way, the original features and access points of the existing coach-house – the loft window, together with the carriage and barn door openings – are retained and renewed. "

These large-scale openings allow for generous internal views from new to existing areas and vice versa, including looking through to the new kitchen-living-dining environment.

Hidden lighting washes down the restored walls to accentuate their texture. Plus, the stone walls’ rustic finish is complemented by a muted charcoal palette on the new sections of the build. 

This choice creates a strong, unified aesthetic across both the interiors and exteriors.

“We feathered the vertical slats on both the front and back of the carport, to soften the form visually and admit natural light. The carport shields the outdoor living deck directly behind it and functions as a multi-purpose space – a covered play area, a place to tinker, a rehearsal space, even an overflow area for entertaining.”

The renovation also addresses sustainability in key ways. Firstly, the significant retention, repair and reuse of embodied materials includes not only maintaining the heritage value of the original sandstone walls, but also the reuse of the existing first floor structure, and gable roofs, along with the construction and internal linings installed in the 1970s addition.

Secondly, slab on-ground construction is used for the new floors, assisting in the creation of thermal mass. 

While the home can be closed up for the cold winters, full-height sliding doors and louvred windows establish natural cross ventilation, lighting and contribute to thermal massing throughout the year as needed. 

Plus, all the existing windows are now double glazed, matching the new windows and skylight.

“Overall, simple, robust materials were used inside and outside to ensure the residence is extremely low maintenance,” says Bayl-Smith. “The home’s landscaping is also designed with complete ease of upkeep in mind.”

Credit list

Architecture and interior design
Melonie Bayl-Smith and Andrew Lee, Bijl Architecture
Kitchen designer
Bijl Architecture
Landscape design
Bijl Architecture/Ideal Landscapes
Roof
Colorbond Kliplok Classic
Main floor
Tasmanian Oak
Wallcoverings
Existing sandstone; James Hardie Axon; painted Gyprock
Heating
Reverse cycle air conditioning
Furniture
Oliver Birch
Benchtops
Neolith Basalt, Black Satin
Kitchen sink
Franke Impact Granite, Onyx, matte
Oven, cooktop, ventilation, refrigeration, dishwasher
Fisher & Paykel
Awards
Trends International Design Awards (TIDA)Renovation – Runner-up
Builder
BLR Provincial Construction
Kitchen manufacturer
Central Kitchens
Cladding
James Hardie Axon, stained
Window/door joinery
ACME1
Tiles
Timeless Gris, from Beaumont Tiles
Paint
Dulus Snowy Mountains, quarter, and Dulux Monument
Lighting
Lucci Décor Elliot Small Squat; LEDlux City II Fixed; MFL Mila Round; Lucci Air Futura Eco;Lucci Fresco Boulder Round 2
Kitchen cabinetry
Polytec Thermo laminate, Classic White, matt
Splashback
Neolith Basalt Black Satin
Taps
Milli Inox
Blinds
Hi-light Bendigo

Story by: Australia TIDA Homes

Photography by: Adam Gibson

07 Jun, 2020

For more than 30 years, Trends has promoted great home design ideas through its print, digital and online media.The Trends International Design Awards – TIDAs – take that involvement to the next level with the search for the best kitchens, bathrooms and homes across a number of the countries where Trends has a presence.。。


We know the Specialists

Related Book

NZ3602 mini cover -

The selection of materials is a key element in the design of a new kitchen. Not only will they dictate the aesthetics of the finished result, they also play a part in how much care and maintenance the various surfaces need, as well as determining how long your kitchen will last before it starts to feel dated. Stone, wood, composite materials, laquered MDF, tile, glass – these days there's a dizzying array to consider. And that's just for the material palette.

Similar Stories