Facebook

Tweet

Help

This holiday home's cross-shaped plan allows an extended family to enjoy a host of coastal activities – all within a relatively small footprint

The outdoor dining space, situated under the pergola,
The outdoor dining space, situated under the pergola, flows on from the home's outdoor room which houses the outdoor kitchen.

Designed by David Strachan, Strachan Group Architects (SGA)

From the architects:

This house was designed as a family holiday home for a mother, her three adult sons and their eventual families.

The site has extensive sea views from the northeast to the south and overlooks the rocky beach break of Daniels Reef.

The outlook was to hero Little Barrier Island and to provide scope to display carefully curated artworks.

These views, as well as a cross fall of seven metres across the site diagonally, from west to east, provided the natural context.

A vacant site to the northeast and neighbours overlooking from the north needed to be considered in the design process.

Spaces designed needed to be able to cater for a myriad of coastal activities; fishing, cooking, surfing, parking for cars and boats, a fish sink and a smoke house.


The ends of the coastal home's two wings
The ends of the coastal home's two wings face the sea – master bedroom to the left, living environment to the right.

A guest suite, spa pool and a variety of outdoor spaces were also requested, all to fit a relatively small footprint.

The preference to design a council compliant scheme including a 200m² maximum building footprint, formed the “artificial context” plus the need for off-grid effluent and water supply.

The resulting plan is a split cruciform, providing axial views and cross ventilation in both directions.

In section, breaking the form into a twin roof pavilion allows for good floor to floor heights and volume shifts in the upper floor spaces.

The main upper floor plates are offset and arranged to direct views out to the sea from the entrance and living areas.

Wood interior cladding and wood floors add to
Wood interior cladding and wood floors add to the home's natural feel in a natural setting.

The kitchen extrudes to the north out to layered and screened outdoor living spaces.

The homeowner desired a selection of interesting textures and materials to complement her art collection and the powerful coastal environment.

Exterior materials were selected for longevity and minimal maintenance.

These soften and relax on the sheltered road side with bleached timber elements filtering through to the rich interior and intimate courtyard garden.

Extensive landscaping adds to the spatial experience and will thrive to further recede the dark forms into the hillside.

The project is a testament to the strength of collaboration between homeowner, architect, landscape architect and builder – and good reason for the owner to be happy and proud.

Thanks to the central positioning of the kitchen,
Thanks to the central positioning of the kitchen, the chef also directly enjoys the beautiful sea outlooks.

Credit list

Builder
Bunting Brothers Construction
Kitchen manufacturer
Philbe Design
Cladding
Exterior courtyard – vertical shiplap cedar, from Rosenfeld Kidson; Nu-wall prefinished profile aluminium fixed vertically, powdercoated in colour Slate; wall cladding – Shadowclad Ultra Texture plywood
Louvre system
Custom cedar by SGA
Main flooring
Oak overlay solid timber, aged oak and smoked, from Artisan Flooring
Bathroom tiles
Accent wall tile – Seta White, by Artedomus; floor tile – Titan Grey, matt, from Tile Space; Studio white matt, from The Tile Warehouse
Paint
Resene Aquaclear to plywood ceilings; Drydens platinum oil to cedar walls and entry ceiling; Resene Zylone to walls
Fireplaces
Exterior – Warmington Nouveau EG900; interior – Escea DF960
Living room furniture
Sofa/ottoman – from Studio Italia; chairs - Can by Hay, from Cult Cult; parallel chairs/coffee table/side table – all from Simon James
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Homes – Highly Commended
Co-designer
Hana Scott, Strachan Group Architects (SGA)
Kitchen design and interior design
Hana Scott/ Dave Strachan (SGA)
Landscape design and spa design
Strachan Group Landscape Architects (SGLA)
Roof
Long run metal roofing – trapezoid profiled Zincalume, Colorsteel; Kahn slate; trapezoid R Suntuf polycarbonite, Light Tec colour
Window/door joinery
APL residential Metro Architectural Suite with double glazed; IGU cedar pivot entry door
Bedroom flooring
Oak, as above, and Artisan Kindu carpet in colour stone
Wall coverings
Wall linings – cedar weatherboards, vertical shiplap, from Rosenfeld Kidson; 12mm custom-grooved radiata ply
General heating
Wall panel heaters – 425w Goldair Ecosave panel/convection; radiant heaters
Feature light fittings
Dining – Hex pendant by Resident, from Simon James; compact wall light and line wall mounted light by Douglas & Bec; lighthouse - bunk lights, by Maker pendants
Dining table and chairs
From Matisse

Designed by: Strachan Group Architects (SGA)

Story by: Trendsideas

Photography by: Simon Devitt

06 Jun, 2021

Home kitchen bathroom commercial design


We know the Specialists

Related Book

TRENDS MINI COVER NZ3706 -

Big holiday home dreams on a limited footprint? One of our featured coastal homes in this edition shows how to maximise ...

Read More

Similar Stories