Facebook

Tweet

Help

Country life – but not as you know it

This home responds to the owners' every need, great and small. A non-typical rural house with presence, great connections to garden and pond and even a place to groom their dogs

The owners wanted a family home that didn’t
The owners wanted a family home that didn’t just look like just another rural house – hence the bold, contemporary lines of their country homestead.

Designed by Landmark Homes North Shore /Rodney

Design brief/rationale:

The owners

The owners were going back to the country after 4 years in the city for peace and quiet. Their main requirement was for a modern home that showed off their landscaping, which is their passion.

They had pictures of modern box shaped houses and a sample of a standing seam copper product and wanted something that didn’t look like just another rural house. They also wanted plenty of glass to connect to the outdoor environment – especially the pond – and a level entry for seamless transition. 


A strong entrance form with copper clad door
A strong entrance form with copper clad door and solid block pillars gives the home a stolid first impression.

The owners' physical requirements

They required four bedrooms (one as an office), good separation of master from guests and lots of space for entertaining both formal and informal.

The owners also wanted connection to outdoors and landscaping, including incorporating a large covered outdoor area with an outdoor fire – they had already selected the fire.

Plus the home was to have no opening sashes anywhere. Triple car garaging and good visitor parking; and morning sun in the master bedroom.

In addition, the homeowners wanted somewhere to wash their energetic dogs.

Design development and functionality

They actually had a preliminary landscape plan done before the house design. The house had to fit the landscape including the existing pond

The home opens up to views and a
The home opens up to views and a sheltered outdoor living area.

With this in mind, the focus was on a home that created a backdrop for their extensive planting.

While the build platform was very flat, the actual area was limited by the location of the pond and a bank to the north.

Orienting the house to the north west opened up views to the pond and afternoon sun and allowed for a generous lawn to the north.

Wings to the house maintained good separation for the master bedroom.

The owners’ current furniture, which they were keeping, consisted of very large pieces and the spaces had to accommodate them.

The kitchen/dining/living space (nicknamed the great room) flows out to the 15.5m long adjustable louvre covered area which has been made even more multi-functional with the addition of motorised blinds to keep out both bugs and the weather.

A generous use of wood, and wood look
A generous use of wood, and wood look floors brings warmth to the clean, contemporary design.

Avoiding opening sashes meant instigating a fresh air supply system incorporating a heat exchange unit, while an outdoor bath was introduced for dog washing.

The modern boxes that comprise the home become a backdrop to the planting while maintaining a sense of solidity and formality.

Both homeowners are no nonsense and this house has that in spades. A strong entrance form with copper clad door and solid block pillars gives the home a stolid first impression.

Inside the home, the garden is highlighted immediately with a full glass wall.

Warmth is brought back to what could be a stark home with the addition of oak veneer finishes in the kitchen, fireplace cabinetry, bathrooms and feature sliding doors, along with the parquet flooring.

A wall of wallpaper in the formal dining gives a whimsical feel and its theme relates to the garden. Plus the use of tall slot windows have picked up snapshots of the landscaping throughout the home.

The result is a very liveable home, connected in every way to the garden that the owners love so much.

The owners wanted plenty of glass to connect
The owners wanted plenty of glass to connect to the outdoor environment – especially the pond.

Credit list

Kitchen manufacturer
John Prosser
Landscape
Eva Sparks – Garden Lab
Roof
Equus De Boer DuO torch on membrane - on plywood substrate
Window/door joinery
Vantage Joinery
Bedroom flooring
Cavalier Bremworth carpet, Siren Dio, colour – Dione
Wallcoverings
Glamora (Italy), from Artedomus
Heating
Fujitsu ducted heat pump system to dining living and bedroom 1 and Mitsubishi Lossnay Heat Recovery System – supplied and installed by ERS (Energy Recovery Systems)
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Homes – Runner Up
Kitchen designer
Richard Powell
Interior designer
Jackie Dykstra
Cladding
Vertical Abodo Vulcan weatherboard; Bowers Block honed & sealed blocks and bricks; and copper
Louvre system
Kudos
Main flooring
Amtico Spacia parquet vinyl flooring, colour – Salted Oak
Bathroom tiles
EC Calacatta Smooth 800x800, grout – Manhatten; trim - Silver
Paint
Resene
Fireplace
Indoor – Living Flame Thermoflow 1000 Gas Fireplace; outdoor – Living Flame Chef 1200 Gas Fireplace

Designed by: Landmark Homes

Story by: Landmark Homes NZ

Photography by: Dimitri Kotelevski

14 Mar, 2021

At Landmark Homes, we take the stress out of building the home you’ve always wanted.


We know the Specialists

Related Book

TRENDS MINI COVER new homes -

We have got all the best ideas and advice to help you with your plans and ideas. 

Read More

Similar Stories