Contemporary new mixed-use building with exposed structural steel support

Black and glass office building by Warren and Mahoney featuring exposed steelwork and double-tee concrete ceilings

Story by: Charles Moxham Photography by: Jamie Cobel
Warren and Mahoneys own studio features a stairway architecture, interior design, gray
Warren and Mahoneys own studio features a stairway that doubles as an amphitheatre. The reception desk is marble while a chain screen behind combines visual interest with a degree of privacy.

When one architecture firm has shaped many of Christchurch's prominent Modernist buildings since the firm's inception in 1955, you know it takes the look and fabric of its home town personally. Warren and Mahoney was responsible for much of Christchurch's great architecture prior to the 2011 quake that changed it forever. And the company is now a leading player in the reshaping of the city.

Key drivers for a fresh architectural language are construction strength and resilience, an honesty of design, and the visual peace of mind for occupants.

This contemporary new three-level office building designed, built, and to a large part occupied by Warren and Mahoney is a great example of this new breed of architecture for the city.

At the helm for the new design was Warren and Mahoney's Christchurch managing director Peter Marshall, who helped shape the 100-day blueprint for the reawakening central city.

"Christchurch is now getting buildings of its time. I foresee a city of low-rise buildings, a little like Paris. Glass, angular facades with clear expressions of structure, featuring panels, sun-shading and other detailing all set against often tree-lined streets."

The new 3400m² mixed-use building at 254 Montreal Street adheres to this look. Its bold, semi-transparent glass and bronze curtain facade celebrates the building's buckling-restrained brace steel frame and pin connections.


The ground floor of this new Christchurch building architecture, building, commercial building, condominium, corporate headquarters, facade, glass, headquarters, metropolitan area, mixed use, skyscraper, structure, black, gray
The ground floor of this new Christchurch building designed by Warren and Mahoney comprises three separately identifiable volumes including a café, retail, and the architects own transparent office tenancy.

"The mechanics of seismic structural integrityforms an integral part of the aesthetic," says the architect. "Once, thick steel beams would have been hidden away. Now, however, they're proudly exposed. After all, we get emotional comfort from entering a building supported with heavy steel."

In fact, braced steel frames have many advantages over concrete, says Marshall. They're created off site, with high precision. And building with them is cheaper and quicker, as is repairing them.

"When steel is damaged in an earthquake, any compromised sections can be cut out and replaced a less expensive option than trying to fix or replace a concrete shear wall," he says.

Animating the glass, steel and bronze facade, the building's distinctive solar shading optimises natural daylight and limits solar gain. It also references similar elements on the former Scales House that had previously occupied the inner-city site.

Sustainable design solutions are seen on the building's interior, too. Precast double-tee concrete ceilings are exposed to increase thermal mass while further visually expressing the structural make-up of the building.

In terms of occupancy, the top floor is taken up by another tenant, Holmes, while Warren and Mahoney occupy part of the first floor with quantity surveyors RLB in the remaining portion. Warren and Mahoney then share the building's ground floor with consulting engineers NDY and Made cafe.

Black is back the new offices of architecture architecture, building, commercial building, corporate headquarters, facade, headquarters, house, mixed use, sky, structure, teal, black
Black is back the new offices of architecture firm Warren and Mahoney offer a crisp black and glass facade to the street.

The architecture firm's two-level 1000m² studio within the building reflects modern workplace thinking through flexible floor plates and a variety of work and meeting spaces. There's a reception, boardroom, and offices screened off by a chain privacy wall at ground floor with open-plan workspaces, the staff cafe, and meeting rooms on the level above. Elements read as insertions in the larger volume.

However, it's the wide connecting stairway that doubles as an amphitheatre which provides both the collaborative and social heart of the firm.

The stairway caters for presentations for staff, clients and other visitors. A screen drops from the ceiling and, used in conjunction with blackout shades, provides a dynamic visual display. By setting the cafe at the top of the stair, the capacity of the amphitheatre can be expanded as required.

The pared-back material palette creates a strong, timeless interior suited to a variety of work styles.

May 10, 2016

Credit list

Architect
Warren and Mahoney, Joseph Hampton NZIA
Structural/civil engineer/fire
Holmes Consulting
Quantity surveyor
Rider Levett Bucknall
Roof
RT7 Profiled Metal by Roofing Industries
Partitioning/window and door joinery
Custom interior glazing by Glassforce; chainmail screen by Locker Group
Glazing system
Glass lobbies, canopies and stair balustrades by Metroglasstech
Flooring
Ecowood American white oak floors and stair by Swinard Wooden Floors; Interface carpet planks by Inzide
Wallcoverings
Echo Panel by Forman Building Systems; magnetic back-painted glass whiteboards by Glassforce
Veneers
NeoFlex Recycled Rubber by Advance Flooring;
Lighting
75R & 75S LED extrusions by Energy Light; Dali driven Canos LED cans and Linear R-Line LEDs by Rexel
Office chairs
Life Chairs by Zenith Interiors
Additional furniture
Meeting room tables and A1 stools by IMO; custom meeting table by Unison Workspaces; custom storage units with planter beds by Aspect Furniture; Kimono stools by Nathan Goldsworthy; Revolver stools by Cult
Interior designer
Warren and Mahoney, Jonathan Coote NZIA
Mechanical and electrical engineer
Powell Fenwick Consultants, Airtech NZ
Cladding
Dark Bronze Alucobond Curtainwall by Thermosash; board-finish concrete by Cancast
Facade
Alucobond; glazed curtain wall by Thermosash
Hardware
Custom hardware by JB Joinery and Glassforce; General hardware by Sopers
Blinds
Techno 3000 Graphite blinds and blackout blinds
Tiling
LAL Honed Bluestone; MML SF13 from The Tile Shoppe
Ceilings
Exposed precast concrete double-tees by Quality Precast; site-fabricated Danoline acoustic plasterboard panels
Paint
Bokara Grey, Black White, Grenadier Matt, by Resene
Workstations
Zurich 4 sit/stand workstations and runway desks with Forbo desktop linoleum by Aspect Furniture
Reception
Bespoke reception unit by JB joinery; stone by Granite Benchtop Company
We know the specialists