Facebook

Tweet

Help

Character cottage meets respectful modern extension

A heritage renovation repurposes the interior while enhancing the original cottage's character – an in-keeping double height rear extension provides modern living

Renovation and extension by Irene Coveney, Coveney Browne Design

From the designer:

Our homeowner approached us to design renovations to their heritage listed home together with a new addition to provide extra accommodation using contemporary language that would respect the character of the original weatherboard cottage.

The heritage cottage has considerable historical significance which our owner values highly.

This has been converted to a beautiful master suite with home office and sitting area.

The master bedroom opens, via a matching pair of French doors with coloured fanlight glazing, on to the restored east-facing verandah which serves as a private space for parents.

Renovations were designed to preserve and enhance the original character and structure.

Elements which had been altered over time have been restored to their original condition and a 1980s addition to the rear was demolished.


The heritage cottage was concealed behind a high front fence with brick piers which were completely unsympathetic to the original architecture.

This was replaced with a traditional white picket fence that creates a welcoming entrance and allows passers-by to appreciate the historical value of the home.

Interior alterations throughout the cottage were designed with consideration to the original room proportions and retention of internal walls.

New work was carefully considered and integrated with the original features such as sash windows, fireplaces, high ceilings, mouldings, panelling, architraves, and cornices.

A new two storey addition to the rear provides a new open plan kitchen/ dining/ living area at ground floor level with the children’s bedrooms, bathroom, and activity room at first floor level.

Two mature paperbark trees inspired the materials and colour pallet for the home.

The green of the gumleafs has been integrated in both interior and exterior colour schemes.

The creamy silver bark is reflected in the timber cladding of the new addition, with SiOO:X (a natural wood treatment) providing long life protection and a weathered silver/grey look.

The yellow tones of the original timber floorboards have been softened and lightened with a limewash finish and this flooring is repeated in the new addition at first floor level.

Juliette balconies to the first-floor bedrooms overlook the gardens below.

A north facing solar courtyard between the old and new structures provides good quality natural light and passive solar gain to the new living / dining area, acting as a sunny outdoor room in winter.

A second alfresco area to the south is protected by a motorised pergola, providing maximum flexibility for year-round enjoyment of this space.

Large, glazed sliding doors connect indoor and outdoor living areas and a glazed gallery walkway links the two buildings acting as a transition space between old and new.

Credit list

Renovation and extension designer
Builder
Element Construction
Kitchen manufacturer
Master Class Cabinets
Landscaping
Hortplan WA
Roof
Colorbond Custom Orb roof sheeting
Window/door joinery
YY aluminium frames
Bedroom flooring
New addition bedrooms – Porters Paint White Woodwash applied to new Cyprus pine flooring; heritage cottage bedrooms – Porters Paint White Woodwash applied to existing Cyprus pine floors
Wallcoverings/walllpaper
EasyREGENCY wall panelling from Easycraft to heritage cottage
General heating
Ducted reverse cycle a/c and solar passive
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Homes – Winner
Co-designer
Niall Browne, Coveney Browne Design
Kitchen designer
Coveney Browne Design
Interior designer
Coveney Browne Design
Cladding
New addition – Vulcan timber cladding from Austim with SiOO:X treatment (Hector & Hector XS30 profiles used); heritage cottage renovations – recycled timber weatherboard cladding; gallery link and detailing – James Hardies Scyon Linea weatherboard cladding
Louvre system
Breezway Glass Louvres
Flooring
New addition – ground floor, wet areas, veranda and courtyard – porcelain tiles from Ceramics International. (1200x600 to living areas and 600x300 to wet areas); first floor andd staircase – new Cyprus pine flooring with Porters Paint White Woodwash; heritage cottage – Porters Paint White Woodwash applied to existing Cyprus pine floors
Bathroom tiles
Creek Avorio rectified porcelain floor tiles from Ceramics International; Fantasy Bianco Satin rectified porcelain wall tiles from Ceramics International; with Creek Avorio to feature walls
Paint
Dulux White Duck full and 1/4 strength to interiors – main walls, wall panelling and cabinetwork; Dulux Sage Green to weatherboard cladding on heritage cottage; Dulux Currency Creek – new addition feature colour and Kitchen cabinetwork; Dulux Pebbles to dressing room cabinetwork; Dulux Vivid White to all timber
Fireplace
Heatmaster Seamless (2 x gas fires – one in new addition and one in heritage cottage renovations)

Designed by: Coveney Browne Design

Story by: Trendsideas

Photography by: Heather Robbins

30 May, 2022

Home kitchen bathroom commercial design


We know the Specialists

Similar Stories