Smart, clean-lined kitchen with scullery occupies the most unlikely of settings

Contemporary, efficient and backed by a generous scullery, it’s hard to believe that this kitchen inhabits what was once a garage space

Story by: Charles Moxham Photography by: Paul McCredie

Kitchens are often designed to occupy reworked or newly combined spaces. However this smart, clean-lined kitchen with scullery by designer Damian Hannah repurposes the most unlikely of settings.

“The owners were renovating an old convent and had earmarked the existing double garage for the new kitchen,” says Hannah. 

“The space had one window at the rear and a back door but, of course, this meant there was little natural light coming into the garage space.”

To address this, the existing ceiling was removed to accentuate the pitched roof, and skylights were introduced.

“The main kitchen has a perfectly symmetrical layout facing new bifold doors that open directly to the outdoor front yard area. To define the kitchen within the now lofty space, a bulkhead was introduced – this houses the ducting, venting and lighting for the kitchen.”


​​​​​​​With the original ceiling stripped out to gain architecture, building, cabinetry, ceiling, countertop, estate, floor, flooring, furniture, hardwood, home, house, interior design, kitchen, property, real estate, room, table, wood flooring, gray
​​​​​​​With the original ceiling stripped out to gain a sense of space, a new bulkhead was introduced directly above the new kitchen. This conceals services and helps define the busy work area.

Also in pursuit of a light aesthetic, the cabinetry and wall colours were specified in a pale tone to reflect as much light as possible around the room.

The kitchen’s hardwearing and ultra compact Dekton benchtops were specified in a natural marble pattern to add some texture and depth to the space. Similarly, a natural timber flooring was chosen to brighten up the kitchen area and to add warmth to the palette.

As there was plenty of depth to the space, the designer was able to introduce a separate scullery at the rear of the kitchen. This allowed for additional worksurfaces, tall storage and a handy broom cupboard and coat cupboard near the back door.

​​​​​​​Warm wood floors and natural stone look benchtops architecture, building, cabinetry, ceiling, countertop, cuisine classique, cupboard, floor, flooring, furniture, hardwood, home, house, interior design, kitchen, kitchen stove, major appliance, material property, property, real estate, room, small appliance, tile, wood flooring, gray
​​​​​​​Warm wood floors and natural stone look benchtops add warmth and colour to this pared back, mainly white kitchen design.

“Given the size of the scullery – largely tucked out of sight from the main kitchen and breakfast bar – I was able to include a second sink, a second dishwasher and a dedicated preparation pantry area.

“As the rear scullery space was quite long and narrow, I introduced a custom glass wall with sliding door to separate off the food storage area.”

“As the rear scullery space was quite long and narrow, I introduced a custom glass wall with sliding door to separate off the food storage area.”

This transparent addition allowed for an open and easy flow from the kitchen to the back door, while at the same time achieving a climate controlled scullery.

Oct 29, 2019

Credit list

Designer
Damian Hannah, German Kitchens
Cabinetry hardware
Blum
Flooring
Wood
Dishwashers
Gaggenau
Vacuum drawer
Gaggenau
Wine fridge
Gaggenau
Taps
Hansgrohe
Rangehood
Gaggenau
Cabinetry
Benchtops
Dekton
Ovens
Gaggenau 760mm Oven, 760mm Steam Oven, 760mm Microwave Oven
Cooktop, rangehood
Gaggenau
Water dispenser
Zenith
Refrigeration
Sub-Zero
Splashback
Glass
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Kitchens – Runner-up
We know the specialists