Facebook

Tweet

Help

This renovated Victorian home has a soaring extension out the back

The renovation of this classic Victorian home celebrates heritage style and modern living with a beautifully refined palette and expansive extension out the back


Architects: Blank Canvas Architects

From the architects:

Nestled in Port Melbourne, the site of this home sits in a revitalised area with a rich diversity of contemporary architecture and restored workers cottages. House 184 reimagines the quintessential Victorian suburban home bridging the gap between its historical contexts with that of contemporary living. The house sits upon a tiny parcel of land and the client was keen to maximise the internal living areas without compromising the external space.

While the façade and its archetypal Victorian details were retained, a modern reinterpretation was built at the rear, housing the open-plan living areas that work to maximise the internal space. Louvered screens and full height bi-fold doors create a seamless connection between inside and out, extending the home’s footprint and connecting the interiors to the external environment – an important aspect of living in a dense urban environment.

Storage and function was the main driver for the design process of the interior spaces. The entry corridor opens up into the large open plan living area which incorporates the kitchen, dining and lounge seamlessly. The pantry and integrated fridge/freezer actually spills out into the lounge area but as it is concealed behind joinery which runs along the length of the room, it is not noticeable.

This allows space for a generous kitchen benchtop and island which is finished in beautifully textured superwhite marble which stands out as a feature against the soft blue joinery. The joinery has been left deliberately restrained, accented only by the different use of texture in the overhead cupboards, simple black handles and tapware, and a simple oak light fitting which links materially to the floorboards below. This timeless material palette echoes the sophisticated elegance of its past, present and future.

The sun-drenched bathroom takes full advantage of its location with a frameless glass skylight above the shower which returns down looking into a tiny side garden giving the illusion of showering in the open. A blue concrete basin which echoes the same blue as the kitchen sits proudly on the marble benchtop surrounded by simple yet interestingly shaped white tiles with a large circular brass mirror above. However, the key feature in the bathroom is the hidden European laundry concealed behind large sliding pivot panels.

Upstairs, the main bedroom opens onto a balcony with a gabled pergola above. The gabled roof form, left over from a previous renovation in the 90's was retained but extended over the balcony as a 'pergola' to allow plants to eventually grow over and soften the facade. The clover patterned balustrade under it is a contemporary expression of the original iron laceworks on the front facade connecting the modern rear facade to the heritage front.

Internally, the single pendant in the bedroom drapes asymmetrically over to one corner of the room, drawing the eye towards it. A table lamp on the other side balances the space. Floor to ceiling joinery in an oak veneer extends the length of the room with a tiny portal window cut into it.

Throughout the interiors a restrained palette of warm oak finishes with shades of greys is used throughout the home, connecting each room to the one before, creating a flowing experience that encourages feelings of calmness whilst linking the old with the new.

See more renovation projects here

Credit list

Kitchen designer
Blank Canvas Architects
Interior designer
Blank Canvas Architects
Flooring
'White smoked oak' from Royal Oak Flooring
Wallcoverings
Plasterboard
Heating
Ducted system from McKinnon.
Furniture
Muuto split dining table, Muuto Nerd stools
Builder
Matherson Construction Group
Kitchen manufacturer
JV Modern Cabinets
Roof
Colourbond
Tiles
Wall Tiles - 'Baguette' from Perini Tiles Floor Tiles - 'Steel' from Fibonacci
Paint
Dulux
Lighting
General lighting from About Space. Feature pendant in kitchen from Alex Earl. Feature pendant in master bedroom from Articolo. Feature pendants in living room from Aesthetic. Custom feature pendants in hallway & front room from Rambuka.

Designed by: Blank Canvas Architects

Story by: Australia TIDA Homes

Photography by: Tatjana Plitt

06 Sep, 2020

For more than 30 years, Trends has promoted great home design ideas through its print, digital and online media.The Trends International Design Awards – TIDAs – take that involvement to the next level with the search for the best kitchens, bathrooms and homes across a number of the countries where Trends has a presence.


We know the Specialists

Related Book

TRENDS MINI COVER renovations 1 -

Renovating your home is an opportunity to refresh, expand and renew. Here's all the inspiration, ideas and information you need to get started.

Similar Stories