Remodeled two-storey home has improved flow and increased natural light

The renovation and addition to a home with dark, cramped spaces results in open plan interiors and a new steel and glass extension at the back

Story by: Charles Moxham Photography by: Ketsiree Wongwan
On this renovation and expansion by Anonym Studio, apartment, architecture, building, condominium, corporate headquarters, facade, house, metropolitan area, mixed use, real estate, residential area, sky, black
On this renovation and expansion by Anonym Studio, a metal facade on a new room over the garage looks like it contains plants that require a lot of watering. In reality, the tiny olive trees are ceramic, created by local artists.

When a section of a home suffers from dark, cramped spaces it can fall into disuse as no one's inclined to spend time there. And that was the issue on the compartmentalised ground floor of this two-level home before architect Phongphat Ueasangkhomset unlocked its full potential.

"To create a large, welcoming living space, we knocked out internal walls in this area and added a steel-frame glass extension to the rear."

The glazed extension not only added space, it also brought in valuable natural light which further transformed the feel of the living area and allowed for more passive cross-ventilation.

The pokey kitchen at the rear was reworked, too, and opened up to the living area and to the dining area, which had been relocated into the glazed extension. A large pantry at the end of the kitchen keeps the main benchtops free from clutter as these are seen from the living spaces.

"To complete the new look, we designed a bold diamond floor pattern in black and white marble, and added a warm wood batten ceiling that balances the cool of the marble and steel."

advertisement


Also on this level, the architect reworked a side lounge, replacing an external wall with steel and glass, and adding a bank of dark wood cabinetry. The cabinetry adds a traditional air to the room, appropriate to its new use as a combined bedroom and living area for the owners' parents who were coming to live with him.

A minor surprise for guests at this ground level is a powder room next to the parents' new bedroom. This has a feature wall tile that reflects a feng shui-friendly pattern, as does the diamond shaped flooring in the main living area.

The existing upper level of the home was reworked to achieve the feel of a self-contained penthouse, consisting of a master bedroom, dressing room, connected bathroom and private living area. The dressing room achieves an air of luxury with a cove ceiling, candelabra and central cabinet.

However, all this work was only part of the architect's transformation of the home in search of increased functionality and living space.

"To add to the overall size of the home, we also simplified the garage area at the front of the home removing an old pole structure and built a new steel-framed, multi-purpose living area level on top of the substantial garage."

An expansive downstairs living space was transformed beyond architecture, house, interior design, living room, real estate, window, gray, black
An expansive downstairs living space was transformed beyond recognition from the closed off collection of rooms in this part of the home prior to its renovation by Anonym Studio. A steel and glass extension adds metres of floor area at the back of the home and brings an abundance of natural light into the once dark, uninviting ground level.

The new garage-top space is also connected back to the upstairs of the main home by a steel walkway at the top of a new feature steel stair.

Together with its rearranged interior spaces and the addition, the residence now has a brand new exterior presence that balances the home's sense of strength with softer elements.

"With the addition facing onto the street we wanted to create a degree of privacy here while still admitting natural light and allowing for views out. Our answer was to add an exterior layer of partitioned metal shelves, with each of the 102 cubbyholes occupied by a single ceramic olive tree pot, all created by local artists."

This geometric facade with its miniature sculptural insertions connects to the new steel framing on the home, and another feature, too a hanging iron staircase. This provides access up to the new multipurpose room one way and the upstairs master bedroom the other.

"The stair's suspended design allows for a small amount of movement that is experienced as you walk up it," says the architect. "However the wealth of metal on the home is balanced by the organic look of the ceramic olive trees and by two ornamental koi ponds one set almost directly beneath the stairs and the other to the side of the now-simplified two-car carport."

Nov 24, 2017

Credit list

Architect
Phongphat Ueasangkhomset, Anonym Studio
Window/door joinery
Steel frame
Flooring
Stone from Stone Gallery; engineered wood from Amwood
Lighting
Panini
Outdoor furniture
Kenkoon
Oven, hob
Hafele
Microwave
Electrolux
Powder room basin and taps
Kohler
Wallcoverings
Sonic from MDC
Builder
BLS
Blinds
Smile Design
Paints
Toa
Furniture
Plato, Quattro
Kitchen sink and taps
Hafele
Ventilation
Panasonic
Refrigerator
Hitachi
Flooring
Stone Gallery
Toilet
Kohler

advertisement

advertisement

advertisement

advertisement

Similar stories

Renovated terrace home is the best of both worlds

This renovated terrace home presents a heritage facade to the street, but features a spacious contemporary living area out back Read more

Give your bathroom the 5-star treatment

Getting your dream bathroom doesn't have to be an arduous process. Whatever your budget or need, Five Star Bathrooms will help you achieve it – stress free Read more

Removing and restructuring walls makes apartment interior appear more expansive

To revamp a traditional three-bedroom apartment in an aged residential building, architectural designers Lim+Lu's strategy for the task was to challenge... Read more

Latest books

Homes Trends Vol. 34/4

Whether space for your new bathroom is generous or modest, you'll want to create a room that not only looks good but is also a breeze to use. And that often means working around restrictions of plumbing locations, the po... Read more

Home Trends Vol. 34/3

The design of our homes – new or renovated – should be an individualistic response to our lifestyle, family set-up and budget. But there are also common requirements we should all aim for – a balance of public and private... Read more

Home Trends Vol. 34/2

Placing the kitchen at the heart of a home is not just about creating a convenient zone for easy food preparation and eating meals.Just as important is the way it's seen as an attractive place where family can spend time ... Read more

Related profiles

Sopersmac

Architectural hardware plays a small but integral role in any building project. Each fitting and fixture needs to both look and play the part. Read more

Trendsideas

Home kitchen bathroom commercial design Read more

Fairview Windows & Doors

For almost 50 years, we’ve helped thousands of Kiwis make the most of their homes and living spaces. We’re proud to call New Zealand home. Read more