Facebook

Tweet

Help

Clever engineering lets this cantilevered home dodge the odd scenery-blocking neighbour to ensure dramatic outlooks from every window including the upstairs living spaces

Designed by Aaron Jones, Urbanfunction

From the building designer:

Project description

Being Sydney based, our clients required a home away from home, in close geographical proximity to an elder parent.

The home is intended to feel like a luxurious getaway from busy city life but also function as a remote office so city life can be still connected when required.

Given the beautiful views across McCormacks bay, the estuary towards the Southshore spit and the ocean. 

We were asked to find a way to connect every room to the outside, frame the views yet have the ability to shelter from the prevailing Easterly wind that hits the site head on.

The home was required to be maintenance free, have a timeless aesthetic and tip toe around the cliff collapse zones at the base of the site.


Design features and creative solutions

We quickly identified that the cliff collapse zone was going to provide challenges on a site of this shape and orientation.

Plus, to balance views from interior spaces was going to require clever structural engineering responses.

We designed the home to cantilever on angled steel posts over the cliff collapse zone below.

This ensured we could thrust the kitchen/dining spaces into a position that peers around a neighbouring building, yet also maximises sunlight and North western views over the estuary to the Kaikoura ranges.

This cantilever and angular structure allowed us to land the foundation upslope from the cliff collapse zone, satisfying geotechnical concerns.

The main bedroom also cantilevers off the main building in a separate area, essentially punching out of the side to frame views across the estuary from in bed.

An internal courtyard area is positioned centrally, linking the office to the living spaces.

This zone is positioned to be sheltered from prevailing easterly winds, to capture North-western sun and also to maintain transparency through the building to the views.

Downstairs is a mix of guest bedrooms and a den that all maintain views to the bay and connect to a sheltered outdoor entertainment zone, complete with astro-turf lawn area.

Cladding is Anthracite Aluminium standing seam requiring no maintenance and all underside overhangs and soffits are clad with a mixture of timber decking and cedar panelling to soften and meet the owners love of visible timber elements.

Native plantings establish the grounds – local, low maintenance plants were chosen that require minimal irrigation.

Credit list

Building designer
Interior and kitchen designer
Grewacke Interiors
Roof
Viking
Window/door joinery
APL
Lighting
Accent
Builder
CLR Developments
Landscape design
Kamo Marsh
Cladding
TARC in Anthracite Aluminium
Paint
Dulux
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Homes – Highly Commended

Designed by: Urbanfunction

Story by: Trendsideas

Photography by: Stephen Entwisle

31 Oct, 2021

Home kitchen bathroom commercial design


Latest Post

24 Oct, 2021

24 Oct, 2021

24 Oct, 2021

We know the Specialists

Related Book

TRENDS MINI COVER new homes -

We have got all the best ideas and advice to help you with your plans and ideas. 

Read More

Similar Stories