Old post office and new theatre create performing arts centre

A culturally significant1930s post office has been repurposed and joined by a 500-seat theatre to create the Wallis Annenberg Centre for the Performing Arts
Story by: Charles Moxham Photography by: Roland Halbe
Before Beverly Hills ever became famous for its building, car, city, metropolitan area, sky, urban area, teal, black
Before Beverly Hills ever became famous for its stars, architect Ralph C Flewelling designed a post office for the town as part of its new role as a civic centre. Studio Pali Fekete architects has repurposed the post office and added the Goldsmith Theatre a culturally intune performing arts centre is the result.

How best to meld an historically significant building with a bold new theatre venue to create a dynamic, world-class performing arts centre? One way is to subsume the new into the old, while another is to let them both stand out in proud juxtaposition.

The initial idea for the Wallis Annenberg Centre for the Performing Arts, Beverly Hills was to add the new 500-seat Goldsmith Theatre within the fabric of the original building. However, Studio Pali Fekete (SPF) architects with lead architect Zoltan Pali had a bolder idea which won them the project.

"Conventional wisdom was to place the new venue within the walls of the post office building, and to create a small annex on the site to house the educational components of the program. We wanted to do the reverse take the smaller programmatic elements such as the rehearsal hall, classrooms, and administrative offices and locate them into the three-level historic building.

"This arrangement preserves and celebrates the historic architecture, as well as affording the centre the opportunity to create a new and connected state-of-the-art, performing arts facility with ample back-of-house amenities," says Pali.


Legend  basement level:Separate structures above ground, the architecture, area, design, diagram, drawing, engineering, floor plan, plan, product, product design, schematic, structure, white
Legend basement level:Separate structures above ground, the two buildings are connected at basement level. 1 stage, 2 Goldsmith seating, 3 Goldsmith lobby, 4 Managers office, 5 dressing rooms, 6 costume storage, 7 prop shop, 8 production suite

The footprint of the new theatre is in a T-shape, as is that of the post office building. By turning the new T so that it fits snuggly on the site adjacent to the existing one, the architects were able to create a dynamic interplay between the old and new buildings. This in turn allowed space for a series of connecting outdoor gardens and courtyards used for various activities and providing varied outlooks.

Rather than imitate or pay homage to the historic architecture, the new theatre celebrates the history of the site itself, and the activity that took place there: the processing, sorting, and delivery of mail. This is most evident in the dramatic facade.

"The skin of the new Goldsmith Theatre is an abstraction of the millions of letters and envelopes that once defined this historic site formed in copper-coloured concrete panels. A 1.2m by 2.75m envelope-shaped panel is repeated across the fae§ade," says Pali." The result is a beautiful abstract textural pattern, engraved into a copper skin. Each envelope is slightly different; some flat, some closed, some open, some turned front side out, and some turned to their backs. The design not only symbolises what went before it also offers up an abstract composition and a piece of art."

The dynamic facade serves a practical as well as an iconic and artistic purpose. Essentially, the skin folds in and out in response to existing historic buildings on the site and at the same time conceals the mechanical equipment of the building itself.

The new facade reflects the old in this architecture, building, commercial building, daytime, elevation, facade, home, house, line, neighbourhood, property, real estate, residential area, roof, sky, suburb, blue, white
The new facade reflects the old in this view of the Beverly Hills performing arts centre.

"As the facade wraps around the building it create a simplified, more cohesive form out of a complex building form that otherwise would be seen as separate, potentially cluttered, elements."

And in a building that is all about drama, the Goldsmith Theatre has plenty of its own over and above its stand out envelope-themed skin.

While the buildings are separate above ground, there are multiple connections below. The box office is in the new entry lobby in the reconfigured post office building and from here guests stroll along a promenade and down the grand staircase to arrive at the Goldsmith Lobby in style.

"Inside the theatre, there was a propensity to take things even further, perhaps using patterns of the inside of envelopes," says the architect. "However, the client's wish was to focus the patrons' senses towards the stage. The image of descending the rows towards the stage called to mind Marcel Duchamp's famous cubist work Nude Descending A Staircase'. We translated the painting's inherent sense of movement into the design of the acoustically transparent wood screens inside the theatre. These create a pattern of movement, much like the painting the screens lead the eye forward, at the same time showing glimpses of the inner workings of the theatre."

Sep 16, 2016

Credit list

Project
The Wallis Annenberg Centre for the Performing Arts, Beverly Hills, CA
Construction
Matt Construction
Mechanical and electrical engineer
Arc Engineering
Landscaping
Lutsko Associates
Roof
Roof tiles, existing and 5% Sika Sarnafil tiles
Exterior paving
Terrazzo epoxy resin cast in place, from Promenade Floors
Wallcoverings
Acoustic plaster by Fellert
Ceiling
Hunter Douglas Techstyle Acoustic Ceilings panels
Theatre seating
Custom by Series
Architect/interior designer
Studio Pali Fekete architects; lead architect, Zoltan E. Pali FAIA
Civil engineer
Rothman Engineering
Quantity surveyor
Calvada Surveying
Cladding
Swisspearl Reflex in Autumn Leaves (exterior)and Champagne (interior)
Glazing system
Arcadia Store Front T-500, bronze anodized
Interior floors
Finished floor – refinished marble and epoxy resin terrazzo; cork flooring – high-density cork flooring by Duro Design; stage flooring – custom-assembled painted plywood over sleepers, over Mason isolator pads
Wall paints
Sherwin Williams
Veneers
Walnut Veneer with Solid Edges
Acoustics
Jaffe Holden
We know the specialists