The minimalist bathroom in this master suite reflects a generous use of wood and stone tile

A cantilevered vanity, freestanding tub and large format tiles give this master bathroom a spacious feel

Story by: Charles Moxham Photography by: Sandra Henderson
Large floor and wall tiles were specified in bathroom, floor, flooring, home, interior design, room, tile, wall, white
Large floor and wall tiles were specified in part to avoid the need for too many grout lines in this bathroom, helping to keep the space looking unfussy and pared back. The large plywood vanity offers plenty of storage while the wall mirror adds to the overall sense of space and light. The freestanding tub with its floor-mounted pourer also implies spaciousness. Underfloor heating keeps the bathroom cosy year round.

Although set on the main living floor of thehome and beside a busy street, this master suite still achieves a sense of privacy and tranquillity.

The suite, in a new home by architect Murali Bhaskar of Boon Team Architects, comprises a bedroom, dressing area and bathroom behind.

“The master bedroom at the front looks out to a deck area while the dressing area is directly behind the bedhead,” says Bhaskar. 

“We created the bedhead in vertical wooden slats – a design element also seen elsewhere in the home – so that someone using the dressing area still feels connected to the bedroom and the views.”

The dressing area is, in turn, separated from the circulation area and bathroom behind it by freestanding wooden joinery with drawers – avoiding the need for dividing walls.

Behind these staggered spaces, the master ensuite exudes a luxury-meets-minimalist feel and the choice of large-format wall and floor tiles minimises grout lines, contributing to the room’s peaceful, uncluttered look. The concrete-look tiles were chosen by the homeowner, who loved their colour and texture.


Cantilevering the long vanity allows for maximum countertop bathroom, floor, home, interior design, room, tile, wall, gray
Cantilevering the long vanity allows for maximum countertop space while still letting the eye see right to the edge of this bathroom, another way of creating a feeling of space. 

Recessed handles on the generous plywood vanity contribute to the pared-back look while the wall-sized vanity mirror doubles the size of the bathroom in visual terms.

“The warmth of the wood balances the cool tiles, but together they create a natural feel."

At the opposite end of the room to the bath, the shower stall is lined in small mosaic tiles, contrasting the scale of the wall and floor tiles. Glass doors mean the shower feels like part of the main body of the room, accentuating the overall sense of space. The toilet is tucked in to the right of the shower stall

A tall frosted window was also installed to bring natural light into the bathroom, while still maintaining the privacy required given the ensuite’s proximity to the street.

The freestanding tub adds to the ensuite’s overall feel of luxury and this has a dedicated surface-mounted downlight directly above.

“However, downlight aside, the bathroom is lit by a recessed extruded LED strip that runs right around the perimeter of the space and even continues into the shower stall,” says Bhaskar.

“This subtly glowing feature also acts as a wayfinder of sorts as it continues from the bathroom ceiling right through into the bedroom.”

Jun 22, 2018

Credit list

Architect
Murali Bhaskar, Boon Team Architects
Bathroom designer
Boon
Vanity manufacturer
Kitchen Inn
Shower fittings
Duo Waterfall and Remer Quadro slide; Klab shower mixers
Basin
Taglio Double Vanity
Walls and floors
Italian tiles from Casa Italiana; feature tile wall in Grege Masqat tile
Lighting
Fat Freddie, from Moth Lighting
Lighting
Fat Freddie, from Moth Lighting
Builder
Alan McCabe
Interior design
Boon and homeowner
Vanity cabinetry
Birchwood Ply
Bath
Nobility Plus
Bath pourer
Arco Bath Floor Spout 1000
Toilet
Smile Mini complete suite
Toilet
Smile Mini complete suite
Accessories
Krono heated towel rails
We know the specialists