Second term Vogel Building refurbishment by CCM Architects

as featured in

Vogel Building refurbishment by CCM Architects

Story by: Justin Foote
View of the interior of the Vogel Center shelving, white, brown
View of the interior of the Vogel Center designed by CCM Architects. Features a minimal material palette of stone, timber and glass in the interior.

Just as the way our forebears lived differs from our own modern lifestyle, so too are the traditional notions of architecture changing. With business processes becoming more transparent and interconnected, it has become clear that the only constant is change. This is reflected in office environments where flexibility and an ability to connect, along with the creation of social spaces, are no longer desirable but essential.

The recent refurbishment and extension of the Vogel Building to create the Vogel Centre ushers in a new era in integrated office environments. The 17-storey tower block built in the 1960s has been completely refurbished and restrengthened. To meet the demand for large contiguous office floors, the existing building was designed with two new column-free buildings around it. This has created, at the podium level, some of the largest office floor plates in Wellington, exceeding 4000m².

CCM Architects the architectural practice responsible for the refurbishment faced a number of hurdles throughout the project, says director Guy Cleverley.

"It is always challenging to work with older buildings, particularly ones of such clearly defined structure. It sets up a range of parameters to work to; however they are not always the ones you want. With these constraints, one must also overlay the new order, the changes in people's expectations and improved technology, particularly in the areas of sustainability and seismic upgrades."

In order for the Vogel Centre to comply with the latest legislation, additional seismic strengthening was required. Further to this, extra floor area was added to the existing building to increase the floor plates, but more importantly to build in flexibility.


View of the exterior of the Vogel Center apartment, architecture, building, city, commercial building, condominium, corporate headquarters, daytime, facade, headquarters, home, house, metropolis, metropolitan area, mixed use, neighbourhood, property, real estate, residential area, sky, tower block, urban design, blue, gray
View of the exterior of the Vogel Center designed by CCM Architects.

"Removal of the existing spandrel allowed an additional unimpeded space of around two metres which equates to an extra desk-width around the perimeter of the building.

"Combined with the tower upgrade was the addition of the two buildings to the south linking the project together to create contiguous office space. The atrium element has been used to break down, and create interest in the space, as well as to bring in natural light," says Cleverley.

To inject a human scale into the building, the architects included a number of design devices to visually soften the space.

"In theory, the whole interior could have been glazed, but that would have produced a rather clinical result. We chose to incorporate stone and natural timber to the mix to add warmth and visual texture. This plays off other materials such as the stair mesh, structural steel columns and the exposed framing behind the glass."

"A visually tactile space is an essential element of any place where people interact," Cleverley adds.

View of the elevator in the Vogel Center elevator, gray
View of the elevator in the Vogel Center designed by CCM Architects. Features an image of the previous building

Ensuring the 2500 staff in the building work in a pleasant work environment was essential. With the structural constraints dictated by the existing Vogel Building of just over three metres floor-to-floor, essential services required special design consideration to maintain good ceiling heights and a sense of spaciousness throughout.

"The building services and structural engineers were exceptional in what they achieved, and it's impossible to detect what they did," says Cleverley.

"Lighting was also an important element in imparting a visually interesting sense of space. The most obvious example is the uplighting around the atrium perimeter, which was designed to create a more natural lighting feel, thereby enhancing the sense of openness and enlivening the space.

"We were also deliberate about maintaining a linear directional lighting element, reinforcing the seamlessness between the old and new."

Sep 19, 2011

Credit list

Client
AMP Capital Property Portfolio Limited
Project manager
Andy Mallard, Mallard Cooke
Construction company
Mainzeal Property and Construction
Building services engineer
Beca
GRC cladding
Unicast Cladding Systems
Zinc
Aquaheat
Aluminium windows and doors
Thermosash
Doors
Pacific Doors
Carpet
Feltex from Christies Flooring
Ceramic tiles
Viva and Mirage from Jacobsen
Lighting
Supplied by Thorn Lighting and Philips Lighting, installed by Seven Electrical
Stainless steel mesh
Locker Group
Lifts
Otis
Architect
Guy Cleverley, Stu Hammond, Peter Kirby CCM Architects
Resource consent
CCM Architects in association with Herriot and Melhuish Architects and Urban Perspectives
Structural engineer
Aurecon
Quantity Surveyor
Rider Levett Bucknall
Profiled metal roofing
Premier Roofing (Stage 1); Waterproofing Plus (Stage 2)
Plaster
RAB Contracting
Glass
Metro GlassTech
Paints and varnishes
Stone
Jura Grey and Jura Beige limestone, Orvieto Basalto, Bluestone from Bramco Granite and Marble
Vinyl flooring
Tarkett vinyl from Jacobsen
Ceiling tiles
Armstrong ceiling tiles from Forman Building Systems
Hardware
Lockwood
Toilet partitions
Hale Stratos
We know the specialists