Renovation and addition creates open, airy living zone at back of home

A traditional frontage with a tile roof and stained glass windows gives way to spacious, light-filled new entertaining spaces at the rear

Story by: Charles Moxham Photography by: John Wheatley, UA Creative
​​​​​​​Interfering with existing architectural elements – such as architecture, backyard, facade, home, house, wimming pool, villa, window, white, indoor/outdoor flow, LSA Architects
​​​​​​​Interfering with existing architectural elements – such as a classic tile roof – can be expensive so the architects for this home renovation and extension instead designed a pop-up roof for the new section to simply attach to the existing tile roof. While the clerestory windows ensure ample sunlight, the contemporary roof overhang brings a degree of shade to the tall, open-plan interiors. The concept of the wooden box insertion inside is continued outside, with niches cut out for sheltered seating and the barbecue.

It’s hard to improve on the elegant, gracefullines of a traditional house facade. On the other hand, you can’t beat the relaxed functionality of modern, light-filled living spaces – this newly renovated home enjoys the best of both worlds.

Unseen from the street, the comprehensive rear renovation was undertaken by project architect Linda Simons of LSA Architects.

“The homeowners are from large families and wanted to be able to entertain all year round,” says Simons. “Previously, the back of the home consisted of smaller, enclosed rooms and just a small deck that felt disconnected from the rear garden, a couple of metres below.”

Simons says the homeowners’ brief was to retain the classic looks at the front and introduce a sprawling family-kitchen-entertainment space at the back. The L-shaped, open-plan spaces  were to wrap around a reworked outdoor living space with a new swimming pool, al fresco dining and a barbecue.

When connecting a modern addition to an older home, a straight contrast often works best, and such was the case here. The pop-up roof on the new section of the home connects directly to the gabled tile roof of the original home.


Interfering with existing architectural elements – such as architecture, building, home, house, mansion, residential area, villa, LSA Architects, Renovation, swimming pool,  indoor outdoor flow
Interfering with existing architectural elements – such as a classic tile roof – can be expensive so the architects for this home renovation and extension instead designed a pop-up roof for the new section to simply attach to the existing tile roof. While the clerestory windows ensure ample sunlight, the contemporary roof overhang brings a degree of shade to the tall, open-plan interiors.

And similarly, there’s a clear line between old and new on the interior. Stepping through from the existing living room to the new family room, ornate ceilings, skirting boards and stained glass windows give way to clean, crisp lines and floor-to-ceiling glass sliders.

“Natural wood floors and pristine white walls run through both areas, creating a visual connection between old and new,” says Simons. “The addition also includes steps that accommodate the property’s sloping site without need for a drop from deck to backyard.”

The renovation contains three key living spaces – the family room, dining area and an entertainer’s kitchen. However, the need to maximise space, access and functionality for some secondary spaces led the architect to some clever design solutions for these areas.

“Part of the brief was to create a workspace for a home business that could be hidden from sight if required, while still feeling part of the new open-plan living volume."

“In response, we designed an understated wood-clad elevated box-like office insertion with retractable doors. The office can be closed off when the homeowner needs to concentrate or be opened up as part of the wider space.”

And a little like a giant matching bookend, another cubed, wood-clad insertion lies on the other side of the kitchen – again, this box’s simple lines belie its multipurpose functionality.

​​​​​​​While packing a punch in terms of functionality countertop, timber floor, flooring, interior design, kitchen, laminate flooring, tile, wood flooring, black, LSA Architects
​​​​​​​While packing a punch in terms of functionality and storage, this designer kitchen presents simple, veined marble forms to the onlooker.

“The strategic placement of this two-way bathroom-powder room allows it to be accessed from both outdoors or the kitchen – so it serves as a powder room and a pool bathroom, avoiding need for wet footprints through the home.”

A walk-in pantry that links straight to the kitchen is tucked in at the side of this insertion.

“And while the two box-like forms recede visually, the entertainer’s kitchen between them draws the eye from most areas,” says Simons.

The kitchen deftly balances functionality and drama. The room-high wall cabinetry holds a wealth of storage but, blending in with the wider colour palette, it also recedes from sight. Out front, the chunky dark granite island is dramatically contrasted with a waterfall side counter in a beautifully veined white marble. The latter provides for casual breakfast seating.

A new main bathroom reflecting a boutique hotel-style feel and an upmarket, contemporary master ensuite were also part of the project.

Aug 21, 2018

Credit list

Architect, interior designer, kitchen designer
Linda Simons, LSA Architects
Cladding
Millboard
Window/door joinery
Aluminium
Tiles
Large-format, porcelain tiles from Earp Bros
Paint
Dulux
Lighting
Kitchen pendant – Envoy Furniture; bathroom pendant – bamboo, from Spence and Lyda Bamboo
Benchtops
Perimeter and island extension – Calacatta marble; main island – Belgium Galassia dark granite
Taps
Astra Walker Icon mixer, in Black
Warming drawer
Miele Built Gourmet warming drawer
Ventilation
Sirius, undermount hood
Dishwasher
Miele, integrated
Builder/landscaping
Tim and Tony Bricknell, Project Build
Roof
Colorbond
Main flooring
Royal Oak boards
Wallcoverings
Royal Oak boards
Heating
Ducted heating
Kitchen cabinets
2 Pac Paint Finish Colourtech, Satin doors, Polar White
Splashback
Calacatta marble, honed.Sink: Basis Fragranite onyx by Franke
Ovens
Miele, built-in
Hob
Siemens induction cooktop
Microwave
Miele, built-in
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Homes – Highly Commended
We know the specialists