Renovated home benefits from new natural slatted timber cladding and substantial glazing

A dramatic cladding rethink and manipulation of internal spaces, including raised ceilings, has brought this home a more contemporary sensibility

Photography by: Mark Scowen

Designed by Michael Cooper Architects

From the architect:

Located in Murray’s Bay, Auckland, this 1980s plaster clad house was in dire need of a re-design inside and out. 

With a strong focus on the seamless integration of the house within its immediate environment, the clients requested a contemporary design that utilised texture and rhythm of cladding, with an interior that evoked feelings of light and airiness, emblematic of modern day living.


To add further interest to the existing form apartment, architecture, building, design, estate, facade, home, house, interior design, mixed-use, property, real estate, residential area, roof, siding, urban design, gray, black
To add further interest to the existing form on this renovation, an extrusion of the master bedroom defined the internal space externally, while offering another undulation to the staggered street front façade.

The design solution resulted in a natural slatted timber cladding that was varied in alignment to best highlight specific features of the house whilst creating texture and depth. 

To add further interest to the existing form, an extrusion of the master bedroom defined the internal space externally, while offering another undulation to the staggered street front façade.

Glazing and day lighting were an important design element for this particular project; therefore large windows were employed at any opportunity. 

Expansive decking and new slatted timber cladding make architecture, building, deck, design, facade, floor, hardwood, home, house, interior design, property, real estate, roof, room, siding, window, wood, wood flooring, wood stain, black
Expansive decking and new slatted timber cladding make for an harmonious match on this modernising renovation.

The focal point of the front façade, and central vertical circulation core utilises elongated windows to provide the house with substantial natural daylight. 

The use of vertical windows and vertical weatherboards on the exterior of this core divides the two adjoining horizontal elements of the house and delivers a contemporary design.

Internally, the existing ground floor felt restricted and incommodious with low ceiling heights and narrow circulation routes. 

This comprehensive home renovation sought to re-engage the architecture, building, cabinetry, ceiling, countertop, dining room, floor, flooring, furniture, hardwood, home, house, interior design, kitchen, laminate flooring, living room, property, real estate, room, table, wood flooring, gray
This comprehensive home renovation sought to re-engage the main living and kitchen area with outside through the addition of multiple thresholds to the terraced courtyards and side yard.

The new design sought to re-engage the main living and kitchen area with exterior spaces through the addition of multiple thresholds to the terraced courtyards and side yard, and increased ceiling heights. This provided for generous glazing opportunities.

Oct 02, 2019

Credit list

Architect
Michael Cooper Architects
Kitchen designer
Michael Cooper Architects
Landscape
Walker Landscapes
Roof
Steel & Tube Plumbdeck Colorcote ZM8
Main flooring
American oak
Wallcoverings
Gib, painted
Heating
Heat pump
Awards
New Zealand Trends International Design Awards (TIDA) Homes – Highly Commended
Builder
Grant Rich
Kitchen manufacturer
Custom Tone Kitchens
Cladding
Horizontal Herman Pacific cedar weatherboards; random width and depth vertical shiplap weatherboards
Window/door joinery
Vantage APL residential series aluminium window
Tiles
Black Matt Hexagon 23mm, from Tile Space
Paint
Resene
Lighting
Inlite Eco Lux recessed down light
We know the specialists