Facebook

Tweet

Help

Learned behaviour

An innovative school by Hassell with Jaws Architects

Sketch of school buildings area, artwork, automotive design, black and white, design, diagram, drawing, font, illustration, line, line art, monochrome, product design, sketch, white
Sketch of school buildings

The 21st century may be only a decade old but the technological advances made since Y2K days, when we feared a simple glitch would propel us back to the Dark Ages, are staggering.

More than ever we live in a diverse, increasingly globalised and multimedia-saturated world that few of us would have thought possible a mere 10 years ago. Imagine then, what the world could be like in 50 years' time, when our high-schoolers retire and we move through the second half of the century.

It has always been the role of education to prepare students for the future, but up until fairly recently it was a future based on lessons learned from the past. Now, so much of what we're learning is happening in real time, and our educational systems and schools need to reflect that, says Adriano Denni, senior associate with Hassell.

"The Kingston High School project near Hobart is the result of a paradigm shift in educational thinking that is occurring around the world one that combines architecture and pedagogy into a comprehensive learning experience.

"The design reflects the multidisciplined approach the Department of Education (DoE) was looking to achieve. It responds to the site, incorporates environmentally sustainable initiatives, facilitates learning, fosters community participation and features in-built future proofing, technological and physical."

However, it is at the face-value level that most of us would notice a change from traditional ideas of school design.

"Our team employed the shape of an abstracted mathematical sine wave form," says Denni. "The shape represents the path of learning, and the resulting arrangement of spaces provides a physical connection, which encourages communication between students, teachers and the community."


View of auditorium with red seating and students audience, auditorium, performing arts center, red, sport venue, structure, theatre, gray
View of auditorium with red seating and students wearing dark uniforms.

There is also a connection between the built and natural environments, which has a physical and sustainable side, as well as a more intangible one that speaks to fostering community spirit, says fellow senior associate Matt Mackay.

"The architectural response also had to take into account the unique characteristics of the site, including a 20m fall across the area that underwent development. The staggered nature of the design meant we were able to maximise the aspect to northern light and passive solar energy, while the low-profile nature of the development meant the view from neighbouring residential properties down to the Derwent River was maintained."

The directive to produce the most sustainable facility was a key driver of the project, says Mackay.

"The DoE, when they looked at this project, said not only do we want to do something with this project that is quite unique and contemporary both architecturally and in terms of the learning programme, but we also want to strive to achieve one of the most sustainable built forms we can deliver within the budget.

"So they really established a set of high-reaching goals for the project, which was nice for us to have to respond to, as many schools we've designed have budget constraints that prohibit this level of sustainable design thinking being realised."

Sustainable initiatives include Australia's first green roof system on a school. The system is designed to provide improved thermal and acoustic insulation, mitigate stormwater run-off during heavy rains and to filter greywater for use for irrigation.As well as being a first for a school, the green roof comprises plants endemic to the Hobart region, augmenting indigenous planting on the site.

Other environmentally friendly initiatives included an obligation to minimise the carbon footprint of the project at every stage of its life cycle. One of the long-term considerations is the co-location of shared facilities, says Denni.

View down to school buildings. architecture, building, city, cloud, house, outdoor structure, real estate, residential area, roof, sky, tree
View down to school buildings.

"Kingborough Council was an important stakeholder in the project as well, providing funds to expand the school for use by the wider community. Located adjacent to the school grounds, the Kingborough Sports Stadium plays host to around 200 school and community teams each week. Coupled with the school's auditorium, which is available under a booking system for a variety of events, this establishes a real sense of community ownership and involvement for the school.

"A peripheral benefit of this extension is that the community becomes actively involved in the security and safety of the school," says Denni. "With the facilities being used on a round-the-clock basis there is an inherent element of passive surveillance."

A strong buy-in from a diverse range of community stakeholders and users, combined with the financial investment, meant ensuring the school can adapt to changing needs was also paramount.

"Future-proofing was always a consideration in the masterplanning of the project. To the east of the site there is a parcel of land that is owned by the council, which is big enough to build two of the classroom clusters on," says Denni.

"And obviously, in terms of the infrastructure, services and IT structure, those systems have been designed to incorporate future growth."

"Not only that, but when we were developing the water strategy for the campus, it was in the midst of the drought we were having in Melbourne," says Mackay. "At the time this had very little impact on the weather in Tasmania, but the potential for future adverse weather events has been taken into account. As well as the greywater system and stormwater collection, provision has been made to tap into the collection potential of the sports stadium. If necessary, the whole campus can effectively be removed from mains water supply."

"Kingston sets a new benchmark for excellence in sustainability and education," says Denni. "Its design is visionary, and more importantly, engaging. Anecdotal evidence from the school suggests truancy levels are reduced and grades across the board are on the increase."

Credit list

Client
Department of Education, Tasmania
Landscape architect
Hassell
Civil engineer
Bonacci Group
Quantity surveyor
WT Partnership
Roofing
Lysaght Klip-Lok 700 Hi-Strength BMT 0.48mm
Hardware
Dorma and Raven from Access Hardware
Ceiling
Alutone 600x600 from Renhurst
Wallcoverings
SerenityLite Metallica Fire acoustic wall panels from Sontext
Lighting
T5 Linear fluorescent from Eagle Lighting, Moonlighting, Pierlite and Versalux; compact fluorescent from Sylvania Lighting, Eagle Lighting and mLight; metal halide from Sylvania Lighting and mLight; quartz halogen from Thomas & Betts; exit signage from Thomas & Betts; wall-mounted step light from Eagle Lighting
Public area furniture
Draffin (seating); Securabike (bicycle rails)
Architect
Hassell in collaboration with Jaws Architects
Construction
VOS Construction
Mechanical and electrical engineer
WSP
Cladding
Lysaght Custom Orb BMT 0.48mm (metal wall cladding); Hanson concrete blocks in charcoal, natural grey standard and natural grey honed (blockwork wall cladding); custom solid galvanised cage with locally sourced Dolerite stone fill (gabion wall)
Glazing system
Aluminium windows and doors - VOS Construction (manufacture and installation); Capral (aluminium); Viridian (glass)
Balconies and balustrades
Custom architectural grade hot dip galvanised stanchions and handrails with perforated aluminium panels
Flooring
RetroFit and Cubic Collections from Interface Flor (carpet); Horner PR1 sprung timber floor system from Australian Sports Floors (timber); Sikafloor 264T epoxy floor finish from Sika (epoxy)
Paints
Enviro2 from Dulux
Heating
In-slab hydronic heating system from AE Smith; Rehau
Auditorium seating
Quantum 850 Upholstered from Camatic

Story by: Justin Foote

15 Mar, 2012

Home kitchen bathroom commercial design


Latest Post

04 Dec, 2022

04 Dec, 2022

04 Dec, 2022

We know the Specialists

Similar Stories