future perfect

From its strategic design footprint to high-performance rooftop solar water heating, the new IAG Centre in Christchurch is the embodiment of far-sighted building design
Furniture found throughtout the buildings, including in the cafeteria, institution, interior design, office, gray
Furniture found throughtout the buildings, including in the cafe's eating and meeting areas, was chosen partly for its construction from renewable or recyclable, low - emission material.

Sustainability will continue to be a buzz word in commercial architecture as long as the world's resources remain finite, and continue to shrink. So that could be a while. Ways we can minimise our construction carbon footprint are diverse and numerous. Everything from paring back a building's drain on the national grid to ensuring the layout will retain its relevance to tenants in future decades might be considered by a resource-minded, eco-friendly developer.

Christchurch's new IAG Centre, from Henshaw Developments, combines several elements that will minimise impact on the planet and at the same time provide long-term returns for the developer.

The principal tenant and a driver behind the design, IAG needed a space that would gather together its 500-plus Christchurch-based staff. IAG had a dual agenda for their tenancy. They wanted an expansive, strong-looking design to promote company and inter-team culture, and at the same time sustainability and attendant power savings were key focuses.

The office complex was designed by Wilson and Hill Architects, with project architect Chris Wilson at the helm. Pelorus Architecture undertook the centre's interior design. Sustainability helped shape the IAG Centre's design, its fit-out, and even initial footprint on the land, says Wilson.

"While sustainability is growing fast in the world's consciousness, elements such as energy-saving technology and low-emission, replaceable materials can still be costly to achieve," says Wilson. "But as time goes by, advantages outstrip initial construction costs, a down-the-track drawcard for the owner and any future, like-minded tenants."

The centre comprises two three-level buildings, connected on upper levels by a skybridge. Concrete slab floorplates in each building connect seamlessly across the concrete-based skybridge. This effectively achieves massive flowing tracts of floor space across these levels but in a design that could compartmentalise the buildings to suit other tenants in distant years to come.


The IAG centre gathers 500 insurance staff from apartment, architecture, building, city, commercial building, condominium, corporate headquarters, evening, facade, headquarters, hotel, metropolitan area, mixed use, night, real estate, reflection, residential area, sky, urban design, water, blue
The IAG centre gathers 500 insurance staff from two venues together.

"Constructed largely in concrete and glass, both eminently renewable, zero-emission resources, the IAG Centre's two almost identical structures are long and narrow," says Wilson. "The buildings present walls of glazing along the longer faces and are both bookended in sheer concrete faces. These, together with external steel columns rising over the three levels, give the buildings a look of strength and solidity."

Concrete has a high thermal mass, and is a poor conductor of heat. When used in conjunction with argon-filled double-glazing, E-rated glass and ample wall and ceiling insulation, it creates building envelopes that minimise heat loss or heat gain. This passive containment of temperature ensures the high-tech variable refrigerant volume (VRV) air conditioning units specified for the complex work on minimal power, thus obtaining optimum efficiency.

The centre's elongated designs also allow for maximum daylight penetration into the building envelope across the narrow 20m-wide floorplates. Sensors around the perimeter dim the lighting or turn it off altogether, depending on the light conditions outside, and energy-efficient fluorescent light fittings are used throughout. To maximise the benefits of natural light, all staff workspaces and refreshment areas are near exterior windows.

With so much light penetration, heat containment was also needed. Fixed solar shading is angled to optimum effect on the various facades, most steeply on the western face to lessen the impact of late-afternoon sun.

On the roof, the sun's rays are harnessed instead of blocked, with solar water heating panels absorbing warmth to feed the building's hot water systems.

Heating and air conditioning in the building's individual workspaces can be adjusted to suit the season, preventing electricity waste from excessively low or high temperatures. Movement sensors in meeting rooms and service areas turn the building's eco-friendly lights off when they're not in use.

Pre-cast concrete panels and steel columns exude permanence. apartment, architecture, building, commercial building, condominium, convention center, corporate headquarters, daylighting, facade, headquarters, metropolis, metropolitan area, mixed use, real estate, reflection, residential area, gray
Pre-cast concrete panels and steel columns exude permanence.

Every aspect of the IAG Centre was considered in terms of energy saving and recyclability. Stairwells are placed prominently in the office space, tempting staff to use more shoe leather and less electricity en route to their desks. Rainwater harvested from the roof feeds a water feature that greets visitors to the complex.

"Together with energy efficiency, the principal tenant wanted the building to engender a sense of camaraderie, drawing together the 500-strong staff who had previously worked at two separate venues," says Wilson. "While there are distinct brands within the IAG structure, the open-plan floorplates encourage day-to-day interaction between all staff.

"Locating one expansive communal cafeteria on the ground floor, complete with several breakout areas, was central to the idea of providing all staff members with common ground."

IAG's two tenant preoccupations of sustainability and company solidarity also run together. A range of recycle bins are found in nearly every room of the IAG Centre, meaning the entire staff participates in the building's eco-friendly ethos of recycling and sustainability.

Dec 18, 2007

Credit list

Developer
Henshaw Developments
Interior design
Pelorus Architecture
Structural and civil engineer
Alan Reay Consultants
Electrical engineer
Cosgrove Major
Earthworks
Texco Excavating
Landscaping
Ferguson Landscapes
Cranage
Titan Cranes
Hardware
Sopers
Cladding
Concrete
Tile flooring
Basalt tiles from Trethewey Granite & Marble
Ceiling
Contour Ceilings
Heating and cooling
Airtech NZ
Solar panelling
Thermocell
Elevators
Kone
Architect
Christopher Wilson, NZIA, Wilson and Hill Architects, project team – Michael Shore, Craig Houghton
Construction company
Hanham & Philp Contractors
Mechanical engineer
Powell Fenwick Consultants
Quantity surveyor
Martin Charles Consultancy
Landscaping design
John Marsh Landscape Architects
Fire consultant
Cosgrove Major
Roofing
Dimond by GG Don
Columns
Steel tube from Chapman Engineering
Glazing
E-Glazing
Wall tiles
A & H Tiling
Paints and varnishes
Bathroomware
Caroma from Carter & Johns
Security system
Cactus Security
Fire
Wormald NZ
We know the specialists