Contemporary addition features complementary elements to original villa design

This renovation respects the home's heritage past while adding open-plan living space and functionality

Story by: Charles Moxham Photography by: Sam Hartnett
This modern entertainers kitchen is packed with storage countertop, daylighting, floor, interior design, kitchen, product design, sink, gray
This modern entertainers kitchen is packed with storage and functionality but doesnt have an overpowering presence in the large room.

There is more than one path to take for an extension to a protected historic home one is to echo what's gone before, another is to stand out in sharp contrast. And then there is a third option create a modern addition that stylistically and in terms of scale echoes the existing residence.

This renovation and rear extension to a heritage-protected city villa by architect Tom Rowe took the third way forward.

"The owners' brief was for a clean-lined addition with modern functionality that would at the same time work well with the existing home in terms of both scale and materiality," says Rowe.

Other requests were for maximum usable space in the extension, including a semi-separate living area for the owners' children to play in while still feeling a part of the new living and kitchen volume.

In addition, natural light penetration was required in the add-on but not at the expense of privacy from near neighbours. Plenty of storage was another requirement.

The renovation project also involved reshuffling and upgrading bedrooms and bathrooms in the original home. Plus the villa's Matai floors were restored and oiled.


Bathrooms and bedrooms in this villa were reworked bed frame, bedroom, ceiling, door, floor, flooring, furniture, hardwood, home, interior design, laminate flooring, room, wall, window, wood, wood flooring, wood stain, gray
Bathrooms and bedrooms in this villa were reworked as part of the wider renovation project, with new skylights bringing natural light into the master bedroom and ensuite. The existing Matai native timber floors were restored and oiled.

To prepare for the rear extension, an inefficient lean-to added at an earlier time was removed. Next a concrete slab was laid, extending back roughly the length of the existing structure again.

"We retained the villa's original multi-pitch roof and added a new internal metre-wide gutter between the old and the new roofs," Rowe says.

"This was, in part, to allow for any elements being out of square on the 100-year-old villa. A sympathetic hip roof was chosen for the extension."

The extension is clad in shiplap weatherboards, sympathetic too but not the same as the villa's bevel-backed cladding.

On the inside, the addition presents as one long open-plan volume. The front door opens to the original hall and offers a direct sightline right through from the existing to the brand new. The large volume is achieved by supporting trusses and a plywood portal frame.

"While the new is in step with the old in terms of detail and construction, the addition doesn't emulate the historic ornamentation and detail seen in the villa."

On entering the villas front door, the sightline architecture, daylighting, house, interior design, living room, property, real estate, white
On entering the villas front door, the sightline runs right through the home to this new extension and the rear garden beyond.

Instead, the extension is clean-lined and bright, with two skylights, clerestory windows and a low-set window looking directly onto the garden, all bringing in natural light while maintaining privacy. And of course the whole addition opens up to the rear garden with glass sliders.

At the villa end, a modest mezzanine children's area is contained by a half wall at about the point where the original home ended. From here, the balance of the modern extension comprises a new kitchen and the main living space. The high stud matches the height of the rooms in the villa.

The two-tone kitchen features slender Brazilian stone countertops and a matching splashback. Plenty of discreet storage was incorporated above the kitchen, around windows and above the sliders.

The airy extension is snug and warm, thanks to in-slab water pipe heating which also circulates into radiators in the home's remodelled bedrooms.

Aug 30, 2017

Credit list

Renovation, interior design and kitchen design
Tom Rowe, Rowe Baetens Architecture
Kitchen manufacturer
DJS Cabinetry
Roof
Colorsteel
Main flooring
Tiles in colour Tundra from Italian Stone; existing Matai timber, oiled
Heating
Sunflow underfloor heating and radiators
Benchtops/splashback
Titanium granite
Refrigerator
Smeg
Awards
Trends International Design Awards (TIDA)
Builder
Lindesay Construction
Cladding
Pine weatherboards, painted
Window/door joinery
ASL Windows
Paint
Resene
Kitchen cabinetry
Dezignatek
Oven, dishwasher
Miele
Bathroom floors and walls
Tundra marble from Italian Stone
We know the specialists