Facebook

Tweet

Help

Dramatic black cabinetry frames a glass splashback with verdant outlooks in this clean-lined kitchen that neatly divides the home's living zones

The design idea was to create a long
The design idea was to create a long wall of white joinery with the kitchen element standing out in contrasting black blackbutt veneer. 

Designed by Erik Rudolfsson, RAAarchitects

From the architects:

This kitchen forms part of extensive alterations and additions to a 1940s free-standing house on a steep block overlooking Clovelly, NSW, for a young family who enjoy cooking and entertaining.

Despite the ocean views from the front of the house, the living areas are oriented to the north and to the rear of the property to allow for direct connection to the garden and pool.

The kitchen is positioned at the pivotal point between the family room, the dining room and the rear terrace, garden and pool.

The open-plan family/dining and kitchen room is relatively narrow, and the brief required additional storage.


The kitchen is positioned at the pivotal point
The kitchen is positioned at the pivotal point between the family room, the dining room and the rear terrace, garden and pool.

Design response

The design idea was to create a long wall of joinery (in natural white polyurethane to match walls) with the kitchen part thought of as a piece of joinery, cantilevering out from the joinery wall in a contrasting material – black blackbutt veneer.

Large sliding doors were installed on the opposite side of the room to visually extend the space to the boundary. Instead of a splashback, a frameless window was introduced along behind the benchtop to allow natural light and provide the chef with views of plants whilst cooking.

The island is the main food preparation and cleaning area. It also functions as a divider to the dining and circulation area and is used for seating at breakfast time and to interact with the cook.

The kitchen has a generous feel despite having
The kitchen has a generous feel despite having to work within a relatively long, narrow space.

To enhance the ‘floating’ effect at night, we introduced LED strip lighting on top of and below the joinery.

There is plenty of natural light with large sliding doors and skylights. At night the room is discretely lit by LED strip lighting in the ‘skylight troughs’ over the island and by a feature pendant light over the dining room table.

Appliances are generally integrated. Small appliances are housed in the appliance cupboard which also bi-folds open onto the benchtop.

The finished design is practical, user-friendly and beautiful.

Credit list

Architect designer
Cabinetry
Blackbutt veneer
Benchtops
Essa Stone
Taps/water dispenser
Zip
Ventilation, dishwasher
Miele
Wine fridge
Vintec
Lighting
Recessed LED strips
Cabinetry manufacturer
Adam Standfield Cabinet Making
Cabinetry hardware
Blum
Splashback
Toughened glazing
Oven, cooktop
Bosch
Refrigeration
Liebherr
Flooring
Polished concrete with brass inserts
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Kitchens – Highly Commended

Designed by: RAAarchitects

Story by: Trendsideas

Photography by: Michael Nicholson

14 Mar, 2021

Home kitchen bathroom commercial design


We know the Specialists

Related Book

TRENDS MINI COVER kitchens -

Here's all the inspiration, ideas and information you need to get started on your Kitchen

Read More

Similar Stories