A natural presence – two-storey home mitigates size to be in keeping with single-level neighbouring residences

So you want the functionality that goes with a two storey home but not the ire of the single-storey neighbours? This award-winning home offers some strategies to help you fit in

Story by: Star Architecture Photography by: Peter Bennets

Designed by Star Architecture

From the architects:

This project is located in an inner-city suburb of Melbourne, Australia, and provides a response to the difficulty of designing a house to a homeowner’s brief on a small block within a cosy neighbourhood cul-de-sac.

Our clients sought to respect the existing single level character of the suburban court by minimising the visual impact of their double-storey home. 

Timber screens were used as a device to soften the solid rendered walls behind and to unify the facade.


Timber screens were just one down-playing strategy used architecture, building, facade, home, house, material property, property, real estate, residential area, siding, sky, wall, wood, gray
Timber screens were just one down-playing strategy used in the design.

The downward sloping external timber screen compresses the frontage, giving the illusion of the house bending toward the ground. 

A spacious first floor balcony, enriched with potted plants, faces the street to create natural rather than built skyline. 

The balustrade’s lowest point faces the street, and combined with the sculptural entry canopy gives a gentle nod to the surrounding houses.

A desire to avoid harsh materials prompted an environmentally friendly interior that uses oils instead of paints, polished concrete slab, and naturally oiled spotted gum stairs and flooring.

Indoors merge with outdoors in this user-friendly home. architecture, building, cabinetry, ceiling, countertop, cupboard, dining room, floor, flooring, furniture, hardwood, home, house, interior design, kitchen, kitchen stove, material property, plywood, property, real estate, room, table, wood, wood flooring, white
Indoors merge with outdoors in this user-friendly home.

The design utilises solar energy, northern orientation, cross-ventilation, exposed concrete floor, batten shutters and rendered brick veneer walls to create substantial thermal mass and reduced energy use, while maximising occupant comfort.

Through an ethical and gentle approach, this architectural solution reconciles the needs of a modern family with a desire to respect and enhance their existing neighbourhood.

Jul 18, 2019

Credit list

Architect
Aleksandra Savic Rakocevic, Star Architecture
Kitchen design
Star Architecture
Interior design
STAR Architecture
Cladding
Woodform Concept Click
Main flooring
Burnished concrete finish and spotted gum solid timber floor boards
Paint
Dulux
Lighting
Light Project
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Homes – Highly Commended
Builder
S.T.A.R. Kolektiv
Kitchen manufacturer
F & J Spiteri Cabinets & Joinery
Landscaping
Homeowner
Roof
Colorbond Monument
Tiles
National Tiles
Heating
H2O Heating
Furnishing
Jacqui Whiting
We know the specialists