Victorian renovation – Taking advantage of timber

During this renovation, the designers decided to retain most of the charming Victorian cottage and add modern functionality
Story by: David Renwick
A glass door and matching floor to ceiling chair, floor, flooring, furniture, house, interior design, living room, room, table, wood, gray
A glass door and matching floor to ceiling window let light into the room

Designer: Altereco DesignAbout the project: The brief for this home was to create a functional modern residence for a young professional couple while respecting and retaining the charm of their existing 260sqm Victorian weatherboard cottage. Demolition of rear lean-to rooms and incorporation of existing studio on the near boundary were also required.

The design incorporates a traditional timber house with modern additions that are emphasised through timber cuboid forms (stomp boxes) both internally and externally. Bringing the courtyard forward on the site draws north light into the heart of the home, making it a focal point to the house.


The white counter top draws the eye architecture, countertop, furniture, hardwood, house, interior design, kitchen, product design, table, wood, gray, brown
The white counter top draws the eye

The simple white palette is warmed and balanced with the extensive use of recycled timber. The timber acts as a statement meaning everything else is secondary; from the neutral concrete floor tiles to the island workbench - which is contrary to most kitchen designs. The timber is perfectly displayed by quirky yet practical en-suite and pantry box rooms.

The result is an airy light filled house, with the charm of the old and practicality of the new, while allowing the quirky style of the owners to shine through.

Nov 27, 2017
We know the specialists