Secret code

To reduce its visual bulk, the plan for the Binary Wood House is based on coding building blocks of 0's and 1's – but you don't need to be a computer nerd to appreciate the result

Initially planned as an Airbnb/ private resort, Binary Wood House was eventually  built to be a second home for a Bangkok family of five and, hopefully, the last home for the soon-retiree parents.

The entire design project of the house was based on a keycore value on which the owner and the designers agree to always hold the predecessors in high regard. In other words, the house exists to respect those who came before, whether they be neighbours, local people, local animals, and local trees.

The binary system is an analogy we use to answer one of the design dilemmas: the owner’s request for optimum space and a tall l would have resulted in a massive presence which would have produced an eyesore and made its existence far from being respectful to the surroundings.

To reduce the sheer presence of the house, we used a modular design and assigned binary functions of either 0 (unoccupied/open space) or 1 (occupied/close space) for every module. Each module is 3.40m in width, length, and height to simplify the construction  plan.

Some also have interchangeable functions regarding users’ preferences at different times of the day.

Architect : TA-CHA Design

Interior : TA-CHA Design Location : Pak Chong, Nakhon Ratchasima 

Architects in Charge : Waranyu Makarabhirom, Sonthad Srisang Structural Engineer : Montien Keawkon 

Construction Coordinator : Thanpareeya Satthamnuwong 

Area : 600 sq.m 

Décor Stylist : Mylivingroom

Décor Item : Décor Vivant

Photographer : BeerSingnoi


We know the specialists