Renovation winds back the clock

After years of muddled renovations and ad hoc alterations, Bijl Architecture stepped in to overhaul this cottage
Story by: David Renwick
White cabinetry stands in contrast dark wood floors floor, home, house, interior design, product design, white
White cabinetry stands in contrast dark wood floors

Architect: Bijl ArchitectureAbout the project (text supplied): Perched on a steep block with majestic harbour views, the clarity of the original Interwar cottage interiors had been muddled by decades of ad hoc alterations.

Our brief was to rethink and rearticulate the flow of the whole home with its more substantial ground floor level and a renewed lower ground floor level music room and cellar cut into the incline of the steep site.


A true five-star bathroom, it features a floating bathroom, bathroom cabinet, floor, flooring, interior design, sink, white
A true five-star bathroom, it features a floating vanity, rain shower head and expansive mirror

Intent on simplifying the interior scheme and opening up sight lines to the exterior, all excess partitioning has been stripped back, the roof punctuated with deep skylight wells. Large glazed sliding doors allow the home to seamlessly segue onto the revitalised deck, looking out to the view and the subtropical garden surrounds.

By simplifying the dwelling, the humble embellishments of this Walter Burley Griffin-inspired structure began to take on real grandeur: the hipped and tiled roof, the gentle sandstone arches, and the manner in which the house nestles into its surrounds.

Dec 05, 2017
We know the specialists