Facebook

Tweet

Help

Not shaken, not stirred

This homestead replaces another destroyed by earthquake –  a solid concrete base, timber framing and light weatherboard cladding safeguard the new home's future

Designed by Chris Wilson, Wilson and Hill Architects

From the architect:

The site is long and rectangular with views to the north and large gum trees to the south. 

The nearest boundary is 5km away so no site constraints were encountered. 

Some planting to the north has been removed to open up the expansive northern views over the farm and surrounding mountains.


The house is located on the site of the old homestead and the driveway access has been relocated from the north side of the site to the south so the new house would open onto a new lawn and ha-ha (a type of sunken fence).

The house is a rebuild following the destruction of the previous house by the Kaikoura earthquake in 2016. 

The owners wanted to rebuild a new home that would serve as a new homestead for the next 100 years. 

Timber framing was the preferred construction method due to its ability to withstand future earthquakes. 

The design response is three roofed forms containing different functional areas of the house. 

These are linked by a central entrance hall which features a collection of the owner’s books. 

The main living space has a timber ceiling and scissor trusses giving an expensive open feel. 

Elements of the old homestead have been used throughout the house to connect it back to the farm's history – these include fire surrounds, timber panelling and lead-light windows.

As with any home, the owner had a large input into the design – in this case, the entire family was consulted as the owner’s sons and daughters and their families use the house in weekends and during holidays.

The cladding is timber weatherboards – a lightweight solution, again to withstand future earthquakes – while the building sits on a concrete slab with a series of grand beams which provide a very strong foundation. 

Inside, timber panelling was reused in the billiard room and chapel space. 

The existing timber fire surrounds were also reused on the double side fire in the new home – these were adjusted to suit the new dimensions. 

The original timber flooring was also repurposed as a timber ceiling, to bring warmth to the interior.

Credit list

Kitchen designer
Robyn Design
Landscape
Xteriorscapes
Roofing
Colorsteel; Canterbury Continuous Spouting
Main floors
Forte Flooring
Paint
Resene
Fireplace
F.L. Bone & Son, installed by Log Burner Service; Fireplace hearth, from Brymac Tiles
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Homes – Highly Commended
Builder
Gregg Architectural Builders
Interior designer
Wilson and Hill Architects
Cladding
CertClad weatherboards, by Timspec; Terra lana Insulation
Window/door joinery
APL Aluminium, from Sockburn Joinery
Bathroom tiles
Brymac
General heating
Hartnell Coolheat, from Central Heating New Zealand
Feature lighting
Accent Lighting

Designed by: Chris Wilson, Wilson and Hill Architects

Story by: Trendsideas

Photography by: Anthony Turnham

19 Feb, 2023

Plantation Bamboo

Latest in technology, innovation and design

Home kitchen bathroom commercial design


Latest Post

19 May, 2024

19 May, 2024

19 May, 2024

We know the Specialists

Related Book

TRENDS MINI COVER new homes -

We have got all the best ideas and advice to help you with your plans and ideas. 

Read More

Similar Stories