New pedestrian bridge in Singapore has room for walkers and cyclists

The Jubilee Bridge – located in Marina Bay – connects two Singaporean landmarks
Story by: Trends
Jubilee Bridge – Cox Architecture bridge, fixed link, water, gray
Jubilee Bridge – Cox Architecture

Architect: Cox ArchitectureAbout the project: This bridge was designed to meet the clients need to provide a cost effective yet accessible pedestrian and cyclist movement around Marina Bay. It is a simple, curved six metre wide, 220m long bridge that connects the Esplanade Bridge at its middle to two city landmarks at either end namely the Esplanade Theatres and the Merlion statue (which as the symbol of Singapore is the most visited destination in the city state). However it importantly creates three navigation channels allowing water craft movement into the river beyond the bay.

The design is complementary to its neighbouring Esplanade Bridge, and forms part of the Jubilee Walk, which covers historic locations throughout the Civic District and the Marina Bay area.

The design concept was to create an elegant sweeping glistening ribbon pathway counterpoised and referenced to the water spray from the 8.6m high Merlion statue. The bridge offers an understated gesture of clean geometry. It is curved in both plan, section and elevation in an elegant arch that becomes the new gateway to the Singapore River.

advertisement

Jubilee Bridge – Cox Architecture bridge, city, cityscape, downtown, evening, landmark, lighting, metropolis, metropolitan area, night, reflection, river, sky, skyline, skyscraper, tourist attraction, urban area, water, waterway, black, brown
Jubilee Bridge – Cox Architecture

The bridge deck’s changing curved section accentuates the structural performance with a morphing curvilinear sectional form that adjusts its depth structurally. The section is minimal and flat at its edges to create a thin line sweeping across the bay becoming deeper at the two support pylons.

The number of structural supports has been limited to two pylons and two abutments. The bridge is constructed in precast post tensioned concrete elements sitting on cast in-situ concrete blade pylons built within individual cofferdams. Once the pylons were cast the precast deck units were launched toward the abutments and the centre.

Night lighting was concealed in a polished stainless steel coved edging so that they could illuminate onto the soffit accentuating the curved form also providing bold curved rays of reflections in the water. The balustrade handrail provides a discreet and concealed lighting system of the stone tile surface. The night lighting accentuates the structure’s thinness as a silver ribbon. The lighting design concept carefully eliminates any high level light that ensures the bridge user can enjoy uninterrupted views of the city yet is able to safely traverse the well-lit bridge surface

Jubilee Bridge – Cox Architecture building, city, cityscape, condominium, downtown, metropolis, metropolitan area, skyline, skyscraper, tower block, urban area, gray, black
Jubilee Bridge – Cox Architecture

The bridge platform openness is aided with slender stainless steel cable balustrades although designed to withstand crowd loads as they gather to enjoy views of major water activities planned for the centre of Marina Bay. Separation barriers have been included to ensure the bridge’s circulation space is protected during such gatherings.

The sweeping curved design balances the need for simple connection between the important venues yet is an expressive bridge over the water in a powerful gesture of movement.

Oct 04, 2017

advertisement

advertisement

advertisement

advertisement

Similar stories

New Justice Precinct designed as anchor project in Christchurch rebuild masterplan

The Christchurch Justice & Emergency Services Precinct presents a more approachable face to the court system and facilitates cross-discipline effici... Read more

Contemporary cultural centre contains spectacular atrium with contoured book shelving system reaching to the ceiling

The eyeball-shaped auditorium within Tianjin Binhai Library is framed by an eye-shaped aperture in the doub... Read more

Council of the European Union

This new headquarters for the European Union Council blends state of the art facilities with the best of contemporary European design Read more

Latest books

Fowler Homes

These high-quality homes proudly designed and built by Fowler Homes are just the starting point for your own inspiration. They reflect the latest and best  ideas, materials and technologies to benefit your own home Read more

Home Trends 3401

If you're designing a bathroom for a new home or renovating your existing one, you'll quickly discover how involved the process can be.It's not only the challenge of how to fit the different functional zones into the often limi... Read more

Home Trends 3306

Renovating a tired and dated kitchen will not only add to your enjoyment of cooking – it can also totally transform the way you use all of your living spaces, indoors and out. But where do you start and what's actually possible... Read more