New Christchurch building a model of efficient office design

The new Christchurch UniMed building comprises modern office and retail options the steel, glass and terracotta facade references the Isaac Theatre Royal

Story by: Charles Moxham Photography by: Stephen Goodenough
Terracotta fins on the UniMed building reference the apartment, architecture, building, commercial building, condominium, elevation, facade, house, metropolitan area, mixed use, neighbourhood, real estate, residential area, teal
Terracotta fins on the UniMed building reference the brickwork on the nearby Isaac Theatre Royal.

The UniMed building incorporates what it needs to in terms of building compliance integral to a not-so-long-ago earthquake-decimated city. However, the gleaming structure is the model of modern commercial architecture in other ways too.

While the existing UniMed building was irrevocably damaged in June 2011, the narrow buildings to left and right both collapsed. Too small to merit a rebuild, these adjacent properties were bought by UniMed, allowing space for a larger, taller building.

Pursuing this, the owners asked Wilson and Hill Architects to create a 50% bigger, four-storey building, with UniMed's own offices on the top, two levels of rentable office space below this and street-engaged retail spaces at ground level.

Wilson and Hill director Chris Wilson says the steel frame building has a light but strong steel-and-glass facade with a side tower in light but strong Glassfibre Reinforce Concrete (GRC). The tower's mass balances the lighter aesthetic of the facade.

"The facade's materials and proportions are a strong architectural nod to the thankfully still intact Isaac Theatre Royal up the road," says Wilson. "Terracotta fins on the new building reference the brickwork of the Isaac, and the proportions are similar. For example, the slender canopy on the new frontage echoes the top ribbon of the theatre. And both buildings have strong bases."


Beam me up this bright yellow pod appears interior design, lobby, gray, black
Beam me up this bright yellow pod appears to be shooting up through the ceiling. The pod houses two quiet rooms in the Christchurch offices of UniMed.

Another aspect of the facade is that its perceived levels do not actually correspond to the floor levels behind this helped keep the relative proportions to the nearby theatre and added visual interest.

Besides bringing balance to the glass facade, the tower is a key aspect of the building's modern appeal for the business and retail community.

"The stairs, lifts, and toilets are all located in the tower clearing the way for large, open floorplates, which are the ideal for contemporary office design," says Wilson. "In addition, a light well is tucked between the front and rear sections of the tower flooding light down through the floors, and the staircase has a tall glass window and glass roof, adding to the abundance of natural light. This light-filled stairwell acts as a mini atrium for the building."

Part of UniMed's brief to Wilson and Hill was that the building have a strong, uncomplicated appeal as befitting the premises of a medical insurance company. And the same applied when they briefed the architects for their own fit-out on the top floor.

"Naturally we wanted to make the most of the good bones of the new building optimising the natural light play and long sightlines set up by the open floorplates," says Wilson. "As part of this we put all the messy aspects of office life in two central curvaceous pods. The timber pod conceals office machinery and the yellow pod, two quiet rooms.

This kitchen in the new UniMed building offices cabinetry, countertop, interior design, kitchen, office, product design, gray
This kitchen in the new UniMed building offices opens to a terrace.

"The pods also strategically screen out areas of the offices without appearing overbearing."

The pods are clad in vertical slatwork, one wood, the other in yellow, and as with the facade the pods also create a sense of illusion. Both appear to push up through the ceiling plane. In addition, the reception desk and pod behind it are further delineated by a raised ceiling area with hidden lighting.

Checkered carpet tiles create a wayfinding element on the otherwise neutral carpeted floors.

Nov 04, 2016

Credit list

Project
UniMed, Christchurch
Structural engineer
Lewis & Bradford
Quantity surveyor
Rawlinsons
Fire consultant
Powell Fenwick Consultants
Roof
Dimond Veedek Longrun steel roof; Equus membrane
Glazing
Canterbury Aluminium, Southern Steel Windows
Partitioning systems
Potters Interior Systems; Lindsay and Dixon Ltd Southland Maple Beech
Blinds
Window Treatments
Tiling
SCE Stone & Design
Drapes
James Dunlop
Paints
Resene; intumescent paint by Leigh Paints
Architect and interior designer
Chris Wilson,
Mechanical/ electrical engineer
Powell Fenwick Consultants
Landscaping
Kamo Marsh Landscape Architects
Cladding
James Hardie ExoTec
Facade design/construction
Alucobond aluminium composite panel
Lifts
Schindler
Hardware
Hettich from Sopers Macindoe
Drapes
James Dunlop
Flooring
Polyflor vinyl
Ceiling
Forman Armstrong Ultima ceiling tiles
Workstations
Aspect Furniture
We know the specialists