Modern open plan kitchen opens to views

Light and open, this kitchen by Turnbull Griffin Haesloop Architects connects with its natural setting
Story by: Charles Moxham
This round Noguchi table provides the perfect place architecture, house, interior design, property, real estate, window, gray
This round Noguchi table provides the perfect place to enjoy breakfast and take in 270° degree views out over the valley and bay.

One of the most important features of a new kitchen is its placement in the home both in terms of its relationship to the living areas and the exterior outlooks.

Set on an outer corner of a home that hugs a steep hillside, this kitchen is in an ideal position to enjoy views across the valley and bay. The house, by Eric Haesloop and Mary Griffin with interiors by Margaret Turnbull, optimises connections to the setting at every angle. This includes picture windows and sliding doors that open to a spacious wooden deck.

There are attractive vistas to the rear of the kitchen, too, says Haesloop.


This kitchen was designed by architect Eric Haesloop apartment, architecture, balcony, daylighting, estate, home, house, interior design, real estate, roof, gray
This kitchen was designed by architect Eric Haesloop and interior designer Margaret Turnbull. Under-counter storage on the island reduces the need for overhead cabinets. This optimizes visual corridors and light penetration across the space.

"A diagonal sightline from the breakfast table through the kitchen takes in the pool, and clerestory windows allow glimpses of the hill behind. This is an immersive kitchen space standing at the island, you feel you're part of the wider environment."

Appropriate to its natural setting, the house has an eco-friendly makeup, with recycled elm featuring on the floor and walls. This species is continued as a veneer on the kitchen cabinets, making for a seamless flow. The benchtops and splashback are in a similar-toned granite. A slim profile for the two benchtops adds to the light, airy ambience, says Haesloop.

"The owners wanted the kitchen to connect to the adjacent open-plan living and dining spaces, but not be on show. To achieve this, we introduced a dividing wall of freestanding cabinets across the centre of the room. This acts as a screen between the kitchen and dining table without blocking the sightlines that run along the front and rear of the interior on this level."

Clerestory windows provide views of the hillside behind cabinetry, countertop, cuisine classique, hardwood, interior design, kitchen, room, gray
Clerestory windows provide views of the hillside behind this house, while sliding doors open onto the pool and courtyard area. The freestanding wall of cabinets contains integrated appliances and screens the kitchen from the dining table on the other side. Another wall of cabinetry helps define the circulation corridor behind.

Margaret Turnbull chose the round Noguchi table to fit in the available corner space.

"This chic, slender table also has a light feel," she says. "And the Bocci chandelier above it provides an eye-catching sparkle without detracting from the panoramic outlooks."

Feb 04, 2015

Credit list

Architect
Turnbull Griffin Haesloop Architects (San Francisco); project architect, Jule Tsai
Cabinet company
Mueller Nicholls
Benchtops
Madre Perla granite
Taps
Dornbracht Meta .02
Cooktop, waste disposal
Viking
Doors and windows
Mahogany by Dynamic Architectural Windows & Doors
Paints and varnishes
Benjamin Moore
Interior designer and kitchen designer
Margaret Turnbull ASID, Turnbull Griffin Haesloop Architects
Kitchen cabinets
Elm
Kitchen sink
Franke stainless steel
Oven, microwave, dishwasher
Miele
Refrigeration
Sub-Zero
Wallcoverings and floors
Arborica reclaimed elm wood panelling
Lighting
ELP downlights
We know the specialists