Metal, concrete panels and cedar cladding all combine as a multi-faceted skin for the new Te Ara o Mauao facility

A new addition to Toi Ohomai Institute of Technology's Windermere campus delivers Creative Arts and Applied Technology learning facilities in a modern, flexible setting

Story by: Charles Moxham Photography by: Mark Hamilton
Metal, concrete panels with a rough-sawn wood pattern architecture, building, commercial building, corporate headquarters, facade, home, house, mixed use, real estate, residential area, gray, teal
Metal, concrete panels with a rough-sawn wood pattern and cedar cladding all combine as a multi-faceted skin for the new Te Ara o Mauao facility, designed by Chow Hill Architects. The uppermost floor, with many windows, floods light into the central

Toi Ohomai Institute of Technology was born out of the merger of two institutions Bay of Plenty Polytechnic and Waiariki Institute of Technology. The two combined in 2016 to better meet the region's education needs, with the resulting new institute spread over five main campuses Rotorua, Taupo, Tauranga, Tokoroa, and Whakatane. Te Ara o Mauao facility, designed by Chow Hill Architects, is a recent addition to Tauranga's Windermere campus and forms part of a wider Creative Arts and Applied Technology Precinct.

The facility is comprised of 3500m2 of modern, interdisciplinary tertiary learning space dedicated to Art & Design, Music & Radio, Applied and General Learning Technologies for around 700 students.

The clean-lined, multi-faceted building has a strong presence on the campus, and is clad in long-life, low-maintenance materials that accentuate its dynamic architecture. These include concrete panelling with rough sawn patterning, Dimond Colorsteel Endura profile metal cladding and an external steel coating system.

Project architect Jane Hill says the concept for the building's look was to an extent an unwrapping, with the solid louvres signalling the entrance and showing through to the inner cedar cladding.

"These were practical choices, too," Hill says. "The concrete panels provided acoustic mass for the music spaces behind, while the cedar acts to both soften and connect to the look of the concrete. These materials also continue into the interior to draw you into the building."

Te Ara o Mauao includes metal cladding and architecture, building, commercial building, corporate headquarters, daytime, facade, headquarters, home, house, residential area, sky, structure, window, black, blue
Te Ara o Mauao includes metal cladding and pop-out windows to the north of the building.

The concept of a collaborative urban laneway or atrium underpinned the design of both the building form and interior spaces.

"The primary building form and mass was kept as simple as possible to allow for the range of flexible learning and social spaces required. Essentially, the design is made up of two large north and south buildings linked via the central atrium."

The facility's versatile learning and social environments connect across this central, three-storey atrium or Learning Laneway (Nga Ara).

"As the social hub of the building, the design and fit-out of the laneway focused on creating exciting, dynamic spaces through the use of quality, durable materials that also reflected a sense of warmth and welcome," says Hill. "At the same time they had to be neutral enough to allow the atrium to act as an active canvas for students' work."

Toi Ohomai's ambition was also for the building to depict the cultural narrative of the campus like a watermark. This included a Maori concept of learning and building knowledge as a progression towards the light an idea reflected in the naturally lit atrium and even through the patterning on the carpet which evokes the sense of patches of sunlight.

The modern learning environments at Te Ara o architecture, ceiling, daylighting, house, interior design, lobby, real estate, white, gray
The modern learning environments at Te Ara o Mauao designed by Chow Hill Architects offer a balance between specialist vs generic and open vs closed spaces to maximise multidisciplinary engagement across various programmes.

"This conceptual narrative informed a range of design decisions, including giving design priority to the main feature stair the centre of the students' personal learning journey as well as the choice of carpet patterning, floor tiling, the glazing graphics and selection of furniture fabrics.

"Te Ara o Mauao represents significant change for Toi Ohomai, moving the Windermere Campus away from siloed prefab classrooms towards contemporary, project-based learning environments," says the project architect.

"This dynamic learning facility acts as a transitional stepping stone, promoting wider transformation in learning and delivery across other faculties and the organisation as a whole."

Sep 20, 2017

Credit list

Project
Te Ara o Mauao, Toi Ohomai Institute of Technology
Structural and services engineer
BECA
Project managers
Greenstone
Cladding
Timber Herman Pacific Vertical Cladding SV5 Series; profile metal cladding Dimond 630 and Dimond Rib 50; concrete panels with Rough Sawn Timber finish from HEB Tauranga
Interior finishes
Tongue and groove interior wall panelling in Herman Pacific Dressed Cedar; Herman Pacific Australian oak timber battens
Balustrade
Metro Posiglaze
Paint systems
Floor tiles
Stones ceramic tile range from Jacobsen
Ceiling tiles
Armstrong Optra by Forman Building Systems
Vinyl finishes
Tarkett iQ Optima by Jacobsen
Architect
Chow Hill Architects
Acoustic engineer
Marshall Day Acoustics
Builder
Marra Construction
External glazing
Metro
Interior joinery suites
Potter Systems, APL Magnum Series
External joinery suites
APL
Acoustic wall treatments
Autex Quiet Space and Vertiface
Carpet tiles
Colour Frame from Shaw Contract Group
Plasterboard Ceilings
Boral Square Hole Echostop from Forman Building Systems
Furniture
Crestline

advertisement

advertisement

advertisement

advertisement

advertisement

Similar stories

Bunbury Catholic College – Mercy Campus

A uniquely adult learning environment, with multiple spaces for students to connect and gather Read more

Museum of Communication in Bern undergoes a complete transformation

Kossmann.dejong designed the new permanent exhibition for the Museum of Communication in Bern, Switzerland Read more

Form and orientation of university building designed to minimise intense climate

CO Architects' design of the Health Sciences Education Building in urban Phoenix draws inspiration from surrounding mountains and canyons and responds ... Read more

Latest books

Home Trends 3305

Your new bathroom should be a place that's a pleasure to spend time in, whether that's at the start or end of the day. But what style of bathroom are you looking for – bright white contemporary or one with a more moody ambience... Read more

Home Trends 3306

Renovating a tired and dated kitchen will not only add to your enjoyment of cooking – it can also totally transform the way you use all of your living spaces, indoors and out. But where do you start and what's actually possible... Read more

Home Trends 3303

While a kitchen's primary role has always been functional – food preparation, cooking and clean-up – in today's homes we demand so much more. Our kitchens must now also operate as social hubs on display to the main living areas... Read more