Master bathroom with glass shower wall, curvaceous tub, wenge vanity and clerestory windows

A textural concrete wall, sculptural tub and wood vanity are features of this light-filled master suite by Studio Dwell Architects

Story by: Charles Moxham Photography by: Marty Peters
In this master bathroom by Studio Dwell, clerestory architecture, bathroom, bathroom sink, bidet, ceramic, floor, interior design, plumbing fixture, product design, room, sink, tap, tile, wall, white, gray
In this master bathroom by Studio Dwell, clerestory windows, a long vanity mirror and concealed lighting all give a potentially dark bathroom a light, airy feel.

A two-storey house built on sloping terrain to optimise outlooks often has downstairs rooms situated in the shadow of the hillside. This can make it tricky to introduce sufficient natural light into these potentially darker spaces.

Such was the case with this bathroom, part of a first-floor master suite in a contemporary home designed by architect Mark Peters of Studio Dwell.


The handleless wenge vanity in this bathroom consists architecture, bathroom, floor, interior design, room, tile, gray, white
The handleless wenge vanity in this bathroom consists of two long cantilevered forms. A light court is to the right.

"The expansive bedroom faces outwards to spectacular river views, with the bathroom tucked in behind," Peters says. "I brought light into this rear space in several ways. Instead of separating the rooms completely, I bisected the suite with a 2.1m-high privacy wall. This allows light to filter across from the 2.7m-high bedroom into the bathroom. There is also a light court at the end of the bathroom that bathes the shower stall in sunlight while still retaining privacy for the owners."

Clerestory windows, a transparent shower wall and a long vanity mirror were other ways the light flow is optimised. Concealed diffused lights enhance the airy effect and enliven the room by night.

In this master bathroom by Studio Dwell, clerestory architecture, bathroom, bathroom sink, bidet, ceramic, floor, interior design, plumbing fixture, product design, room, sink, tap, tile, wall, white, gray
In this master bathroom by Studio Dwell, clerestory windows, a long vanity mirror and concealed lighting all give a potentially dark bathroom a light, airy feel.

The elongated vanity is a feature within the pared-back space. Designed in two overlapping forms, this is a nod to the shape of the contemporary house. In addition, it accentuates the room's linear form.

"Given the clean-lined, minimalist look of the bathroom, adding textural interest was important," says Peters. "The large, smooth tiles and sleek wenge wood on the vanity are contrasted by the coarse concrete dividing wall."

Jul 28, 2015

Credit list

Architect
Mark Peters AIA, Studio Dwell Architects (Chicago, Il)
General contractor
McLeod Builders
Doors
Metal doors by Industrial Metal Finish Doors
Paints and stains
Benjamin Moore
Lighting
Interior ambient lighting, Lightology
Tub
Lacava TUBo4 soaking tub
Design consultant
Bernard Morauw
Structural system
Steel frame and cast-in-place concrete
Bathroom vanity
Custom, built in wenge wood veneer; solid surface countertops
Master bathroom floor and shower
Dark grey porcelain Tile
Lighting controls
Lutron
We know the specialists