LIE OF THE LAND

Wineries tend to protect their viticultural secrets from the masses. Cable Bay Vineyards have captured this mystique with a building that hides in a hillside
The entrance brings patrons downstairs into a foyer architecture, building, structure, gray
The entrance brings patrons downstairs into a foyer gallery, where they are immediately presented with expansive sea views. The blue stone used in this substantial wall is repeated in the foyer flooring.

Chilled out formality might seem like an oxymoron but mix Auckland's Waiheke Island with a winery and this what you get a toned down, dressed up location.

When working on this project for Cable Bay Vineyards, the beauty and unassuming nature of the island caused Charlie Nott of C Nott Architects to rethink existing winery concepts. He realised the need for the environment to take priority.

"What we basically had was a hill, with views right over the water. The building needed to be sensitive to what was already an outstanding landscape," he says.

The resulting structure is long and low-lying. Without breaking the line of the hill on which it sits, the building merges with the landscape. It isn't visible from the road, which also lends to the sense of mystery often enjoyed by the wine trade.

The brief for this design called for a multi-use facility. Owner Neil Culley wanted a building to showcase and produce Cable Bay's award-winning wines, a cellar, a tasting room, a restaurant, an events venue, a wine library and a bar.


Arrangment of rooms is logica. The tasting room floor, flooring, furniture, interior design, real estate, table, black, gray
Arrangment of rooms is logica. The tasting room is positioned next door to the bar.

Each of these areas needed to fit together into a single design concept and while vineyards are often considered places for the elite, the unpretentious vibe of Waiheke had to show through.

"This is still a vineyard and a restaurant, so no shorts and jandals, but it's not black tie either. I wanted people to be comfortable engaging with it and moving through, but it's not a public bar," says Nott.

The entranceway was created with this idea in mind. Travelling down a set of stairs into the wide gallery creates a feeling of dramatic arrival; this is reiterated by immediate views out to the water. Materials used lend a more relaxed Pacific feel. Limestone and terracotta, the staples of European-style vineyards, are replaced by timber and stone, with glazing to take full advantage of the natural light. Exterior weather-boards recall traditional New Zealand building materials, and their grey-green tone blending with the natural surroundings.

Bluestone was chosen for a substantial wall that seems to cut into the hillside, the stone relating to New Zealand's colonial history. Cedar slats overhead in the central gallery recall traditional Pacific sheltering. Timber is not highly finished and colours are low key and in natural shades. Carpet is used to lend a sense of domesticity.

Apart from creating an iconic building for the Cable Bay brand, the vineyard headquarters needed to be functional and flexible.

views are extensive from most areas of the restaurant, table, black
views are extensive from most areas of the facility, especially the resturant. plenty of outdoor seating and an enclosed courtyard also provide for alfresco opportunities

"If the restaurant is full, there has to be space to accommodate a party looking for wine tastings. And it should work as a winery. There must be a touch of the romantic as well as functionality for what is, in reality, a production house," says Nott.

From the gallery hallway, there is a logical approach to the arrangement of different areas. It was a requirement that the restaurant act independently, due to the need for late opening hours, so it is placed beside the entrance. The kitchen is accessible from outside in order to allow for deliveries and staff to arrive unseen.

The building is elbow-shaped, with wine-making facilities screened from the hospitality side by an acute bend. While visitors can feel a part of the production of the wine through visiting the cellars, seeing the vines and reading up about viticulture in the library, they are not fully engaged with this side of the vineyard. This contributes again to that feeling of mystique.

The cellar also lends itself to this concept. Entry through a narrow and dark stairwell gives a feeling of entering a dungeon or cave, a place of secrecy. There is the illusion that the cellar is subterranean, even though in reality it is the ground floor of the facility, nestled into the hill. The library shares this space.

Sep 28, 2007

Credit list

Architect
Charlie Nott, ANZIA, C Nott Architects (Christchurch)
Interior designer
Martin Hughes Design
Earthworks
DNS Contracting
Windows
Bradnam’s
Structural steel and handrails
Global Engineering
Flooring
Dave Green Furnishings
Ceiling
Decortech
Heating and cooling
Heatwave Mechanical
Bathroomware and plumbing
franklin Plumbing Supplies
Fire
Gavin Riversmith of Rubi Fires
Architectural metalwork
Aluminium Technology
Aluminium doors
CS For Doors
Hardware installation
Euan Gaw
Mechanical services
Heatwave Mechanical Services
Roller shutters and grilles
Metalbit
Drainage
Onsite Drainage Ltd
Stonemason
Stonescapes Ltd
Concrete cutting
Waiheke Concrete Contractors Ltd
Construction company
Canam Construction Ltd
Civil Engineer
McGuigan Syme Chilcott
Roofing
Merit Roofing
Hardware
Hardware Direct
Blinds
Window Treatments
Tiling
Design Source and Trethewey; stonework by Stonescapes
Paints and varnishes
Specialist joinery
Canam Joinery
Security system
Arnold Security
Electrical
Aden Electrical
Suspended ceilings
Angland Ceiling Contractors Ltd
Excavation and sitework
DNS Contracting Ltd
Hardware
Hardware Direct Ltd
Cranes
Hi Lift Ltd
Aluminium windows
Nu Look Windows
Glazing
Pilkington (NZ) Glass Ltd
Kitchens
Wildfire
We know the specialists