Facebook

Tweet

Help

Just a jump to the left

Take two rectilinear boxes, off set them, and a wealth of ancillary spaces are the result – such was the plan for this naturally cooled tropical home

Designed by Design Collective Architects

From the architects:

The project is built over 2 plots of land located in the affluent mature residential enclave of Damansara Heights, Kuala Lumpur. 

The average residential plot in the area has a lot size of 600m², most often complete with a standard double-storey house built in the 1980s. 

The houses were small, built up and generic.

Over the years, many of these homes have sold and been demolished & rebuilt to reflect the current needs.

In their place, houses with more rooms are usually built to accommodate larger family units of multiple generations. 

Standards of living are also higher with the increase in property value. 

In addition, local guidelines also provided for the increase in storey height, density and size of homes.

These conditions encouraged an extended period of transition for the surrounding neighbourhoods 

The context was still in a state of flux, with neighbouring homes putting up for sale signs and some already sold and new houses are also being planned.

The approach for the design of this house took all these factors into consideration and attempted to address the future context of its surrounding.


Design brief

The young couple bought the 2 plots of land with the intention to build their home for their growing family. 

The house is to have sufficient space and flexibility to cater to the owners' long term needs.

A detailed and extensive design brief was discussed which includes rooms for grandparents, maid’s quarters, guest rooms and home offices as well as planning considerations to adhere to their specific feng shui placements, orientations and guidelines.

Shifting boxes

The design in essence consists of 2 rectilinear boxes that are placed on top of one another but shifted out of alignment. 

The shifting of the boxes creates a covered verandah along the ground floor and a terrace on the upper level.

This shift also breaks the continuity of the vertical core, allowing for a secured control point and physical separation of the public and private spaces along the stair core.

Modernity in the tropics

The home explores the idea of a modern minimalist form adopting the principles of tropical architecture and design.

Principles of natural ventilation are achieved by restricting the building depth to ensure effective cross-ventilation through the house.

Operable sliding windows and doors are located on opposite sides to allow for air to move through the building.

Internal voids and staircases are designed as heat stacks to extract warm air upwards to exhausted through openings above.

The front of house faces north-west (315°N) and is considerably warm under a hot afternoon sun. 

To manage natural daylighting and avoid excessive heat gain, vertical sun shading elements are introduced along the north-west façade (front elevation). 

A landscaped garden provides shade on the south-western side.

Credit list

Civil and structural engineers
LTE Engineers
Quantity surveyor
Edmund Shipway
Glazing system
Fascina uPVC Windows
Flooring
Solid walnut Flooring, from Netwood Floors
Awards
TIDA International Home of the Year – Finalist
Interior design
Essential Design Integrated (EDI); design team – PeiSan Wong; Cherry Chong
Mechanical + electrical engineer
Perunding MNE-Mexergy
Sanitary wares
Toto Santary wares + Hansgrohe Fittings
Kitchen appliances
Gaggenau
Glass elevators
Mitsubishi Elevators

Designed by: Design Collective Architects

Story by: Trendsideas

Photography by: Wong SzeMing and Darren Ch’ng, Creative Clicks; Design Collective Architects

24 Jul, 2022

Natural, Durable and Stylish

Latest in technology, innovation and design

Timber Flooring Experts - Request your free sample pack

We know the Specialists

Related Book

TRENDS MINI COVER new homes -

We have got all the best ideas and advice to help you with your plans and ideas. 

Read More

Similar Stories