Facebook

Tweet

Help

Inspired by the sleek, low-lying modernist outdoor living spaces of American West-Coast Modernism, this space offers an all-weather invitation to linger 

Designed by Carter Williamson Architects

From the architects:

This outdoor living space was inspired by the sleek, low-lying Modernist outdoor living spaces of American West-Coast Modernism. 

Favoured by the American jet-set, these low-slung living spaces are modest, unobtrusive to surrounding homes, yet simultaneously provide overhead shelter, allowing the view to be soaked in.

This outdoor addition realises the original vision of our 2015 project 

Perched above Newport Beach in Sydney’s spectacular Northern Beaches, it embraces the beautiful views of Newport Beach and Pittwater.


The infinity pool, pavilion and living spaces take equally ideal vantage points to soak in the views.

The generously sized pavilion, featuring both a covered and uncovered section, allowing the space to be used throughout changing seasons and weather. 

The pavilion's roof is pierced with strategically placed skylights to allow natural light to bathe the comfortable living space.

Fitted with a fireplace, kitchen amenities and woodfire pizza oven, it was vital to our homeowners to be able to use the outdoor living space all year round, rather than it be relegated purely for use during the summer months. 

These amenities allow the space to be used throughout the year, be it for dining, entertaining or simply relaxing.

Naturally, the pure colour palette was inspired by the existing Newport House, which we designed in 2015. 

By employing the same pure, natural colour and material palette of the house, the two halves marry together seamlessly, creating the ideal home with both indoor and outdoor living spaces.

Ultimately, the largest inspiration for the design was the 180-degree views of Newport engulfing the site, and how to best capture them, while simultaneously allowing the outdoor living space to be used 365 days a year.

Our solution was a series of strategic, sculptural cut-outs in the western wall that allows evening light to pierce through the pavilion, onto the living space, not only opening the space, but creating a wonderful, ephemeral, breathable environment, further embracing the natural Australian landscape and views surrounding the home.

Explore this outdoor living space

Credit list

Tiles
Vixel C.02, by Artedomus
Lighting
Conehome Light, by Laal
Outdoor furniture
Dedon
Bricks
Seascape dry-pressed bricks, by PGH Bricks
Fireplace
Escea EF5000
Pizza oven
Calabrese Grande, Woodfired

Designed by: Carter Williamson Architects

Story by: Trendsideas

Photography by: The Guthrie Project

14 Aug, 2022

Latest in technology, innovation and design

Home kitchen bathroom commercial design


We know the Specialists

Related Book

TRENDS MINI COVER outdoor living -

We’ll show you how to make the most of your outdoor living areas

Read More

Similar Stories