VUE Hotel's new flagship property in Beijing

The architects behind this project took a series of quasi-historic buildings and transformed them into a new hotel complex
Story by: David Renwick
Two pink rabbits sit atop one of the architecture, building, facade, home, house, outdoor structure, plant, real estate, residential area, sky, tourist attraction, tree, black
Two pink rabbits sit atop one of the buildings

VUE Hotel’s first flagship property is located in Beijing, in the Hutong district of Houhai. The hotel compound sits on the edge of the picturesque Houhai lake, and neighbours a verdant public park, as well as historic Hutong houses which are still used by local inhabitants today. Located along Houhai’s banks are a district of bars and vibrant cafes.

Undertaken as a major adaptive-reuse exercise, the hotel comprises a series of artistically

transformed quasi-historic buildings from the 1950’s.

This intriguing hotel compound invites you to explore its many facets where you will discover a series of landscaped gardens, a bakery café fronting the bustle of the Hutong streets, a signature restaurant in a warehouse, a rooftop bar overlooking the lake, a gym and over 80 rooms and suites, several with private gardens or with views overlooking the park or lake.

About the architecture

The hotel compound comprises a series of quasi-historic buildings from the 1950’s, with a variety of architectural styles and approaches. Although they were designed primarily in the Chinese vernacular, the different buildings span a range of ornamentation from highly decorative roof eaves, characterful gargoyles, sculptured balconies and latticed window frames, to pared-back jack roofs and plain brick work wall finishes. Our design approach has been to unify this diverse collection through colour and landscaping.


One of the more tame rooms, this space architecture, bedroom, ceiling, estate, home, house, interior design, real estate, room, suite, window, black, gray
One of the more tame rooms, this space opens out to a balcony

All the buildings are conceptually draped over with a dark charcoal grey coat of paint, upon

which key architectural details have been highlighted in a contemporary gold patina. These

featured elements shimmer against the dark backdrop and their prominence suggests an

informal “cataloguing” of key architectural details.

As guests explore the compound, this

“catalogue” of details gradually brings into focus the distinction between the historical versus the contemporary: a subtle juxtaposition, which highlights the rich tension arising from any adaptive reuse design.

A mixed seating area sits beneath the sky plant, tree, water, teal
A mixed seating area sits beneath the sky

Conceptually, the design harnesses all the “left-over” spaces in-between each building, to tie the compound into a single holistic experience. These in-between spaces are treated

graphically with an “ice-ray” lattice pattern inspired by traditional Chinese screens.

Treated three-dimensionally, hardscaped floors and passageways rise to become private balconies or

garden enclosures.

Nov 16, 2017
We know the specialists