Villa renovation on the edge of a national park

One of the highlights of this renovation involved transforming the many small rooms into much larger, light-filled spaces
Story by: Trends
A view of the glass floor architecture, daylighting, glass, handrail, house, interior design, real estate, window, gray
A view of the glass floor

Architecture: Bloot ArchitecturePhotographer: Ossip van DuivenbodeAbout the project: In Velp, the Netherlands, a sustainable refurbishment and extension of a dilapidated 1950s villa has been completed.

The villa is situated on the edge of National Park Veluwezoom, a nature reserve. The many small rooms of the original house have been reduced to a small number of light and spacious spaces and a concrete extension with patio was added to the house. Although the various living spaces are in open connection with each other, the separate rooms retain their own intimate atmosphere.


This bathroom has a large walk-in shower interior design, product design, real estate, room, orange
This bathroom has a large walk-in shower

The patio, the restricted use of partition walls, the larger windows and passage ways allow natural light to penetrate into the home and show the sight lines of the various interior and exterior spaces; this makes that the spaces flow smoothly from one into the other.

The concrete beam in the façade of the original house still defines the characteristics of the villa. Parallel with this beam, is the underside of the new with plant-covered concrete roof of the addition. The original concrete beam is only 2.3 metres high (from floor to underside of the beam), therefore the addition was partly built into the ground to create more height.

A glass floor makes for an interesting addition architecture, glass, home, house, interior design, property, real estate, window, gray
A glass floor makes for an interesting addition to the upper level

This way the addition lies sunken in the garden and blends naturally with the surroundings. The split level provide playfulness to the house; you can sit on the low concrete wall of the extension partly in the garden and partly inside the house. They also provide a subtle distinction between the different spaces.

The existing house is insulated and all the new elements are highly insulating. The whole house is covered with floor heating and the heating is provided by a heat pump. Solar panels on the roof provide the necessary energy for heating and electricity needed in the house. There is no more usage of gas. This makes the house a zero-energy building.

Oct 11, 2017
We know the specialists