Supreme Award for the 2019 NZ Commercial Project

Wellington's PwC Centre takes out the Supreme Commercial Project of the Year at the Registered Master Builders Association's prestigious New Zealand Commercial Project Awards

Despite the  PwC Centre's early setbacks and challenging apartment, architecture, building, city, commercial building, condominium, corporate headquarters, facade, headquarters, home, house, material property, mixed-use, night, real estate, residential area, urban area, blue, black
Despite the  PwC Centre's early setbacks and challenging site conditions, L T McGuinness delivered a stunning, well balanced five storey building at a prime Wellington waterfront location.

SUPREME AWARD

Project: 

PWC Centre

Entrant

LT McGuinness Partners

Project Partners

Athfield Architects Limited (Architect/Designer), Dunning Thornton Consultants Ltd (Engineer), L T McGuinness Limited (Construction Company)

Owned by

Willis Bond & Co


Despite the  PwC Centre's early setbacks and challenging apartment, architecture, building, city, commercial building, condominium, corporate headquarters, facade, headquarters, home, house, material property, mixed-use, night, real estate, residential area, urban area, blue, black
Despite the  PwC Centre's early setbacks and challenging site conditions, L T McGuinness delivered a stunning, well balanced five storey building at a prime Wellington waterfront location.

The PwC Centre’s prominent position on Wellington’s waterfront posed one of its greatest challenges - it is on reclaimed land. 

A complex two-year construction programme included ground remediation and creation of an underground basement that was below the water line and avoided susceptibility to significant tidal movements. 

The structure and façade works were undertaken along with the base build and multiple tenant fit outs. The building is designed to be 180% of the New Building Standard. 

An innovation to help attain this high score is the use of Continuous Flight Augured Piling (CFA). It’s a foundation structure that is the first of its kind to be built in New Zealand.

A complex two-year construction programme included ground remediation apartment, architecture, building, city, commercial building, condominium, facade, home, house, human settlement, metropolitan area, mixed-use, neighbourhood, property, real estate, residential area, road, sky, street, town, urban area, urban design, gray
A complex two-year construction programme included ground remediation and creation of an underground basement that was below the water line and overcame susceptibility to significant tidal movements.

Judges comments

The development of the PWC Centre, on Wellington’s Waterfront was one of the greatest challenges the project team had ever undertaken.

"Without the entire team rolling up their sleeves, and putting their backs behind the project, they may not have achieved the deadlines set.”

This project had some early setbacks including project delays and challenging inherent ground conditions at the site. Despite this, L T McGuinness delivered a stunning, well balanced, award-winning five storey building at a prime Wellington waterfront location.

The structure and façade works were undertaken along architecture, building, ceiling, daylighting, design, floor, flooring, house, interior design, lobby, office, room, brown
The structure and façade works were undertaken along with the base build and multiple tenant fit outs.

Judges were impressed with the PwC Centre base isolation foundation design, which is world-leading in terms of structural engineering design. The building has also met an NBS / Seismic rating of 180%. 

The project team faced numerous challenges, including below sea level conditions, the installation of 1,200 Continuous Flight Augured piles (a first in NZ) and designing to a five Star Green rating. 

Despite all the challenges, the building was completed on time, and within forecasted budgets.

This team work particularly impressed the judges. It demonstrated a great level of trust, collaboration and a high standard of workmanship across all trades. 

The completed building was a credit to all involved and shows how a team approach will always provide a winning result. 

NZ COMMERCIAL PROJECT AWARDS 2019 - RESULTS  

SUPREME COMMERCIAL PROJECT OF THE YEAR

PwC Centre

L T McGuinness Ltd

PLATINUM AWARD

L T McGuinness Ltd

INNOVATION AWARD

Mezz Box

Stewart Hanna Ltd

SPECIAL AWARD

Te Manawa Atawhai Catherine McAuley Centre

Higgs Construction Ltd

VALUE AWARDS

Value Award under $2m

Farmers Corner Toilet Pavilion

Quaid Construction Co. Ltd

Value Award $2m-$5m

Rose Chapel

DPA Architects

Value Award $5m-$15m

Blanket Bay VillasTriple Star Management Ltd

Value Award over $15m

PwC Centre

L T McGuinness Ltd

CATEGORY WINNERS

Altus Health

Wellington Hospital ICU Expansion

Naylor Love Wellington Ltd

Civic

Turanga-Christchurch Central Library

Southbase Construction

CARTERS Commercial

PwC Centre

L T McGuinness Ltd

Resene Commercial fit out

New Plymouth District Council Civic Centre

ICL Construction

Construction Marketing Services Education

The Gardens School

N-Compass

Heritage/Restoration

Rose Chapel

DPA Architects

Industrial

Visy

Foster Construction

Winstone Wallboards Residential

Wynward Central

L T McGuinness Auckland Ltd

Retail

Hoyts entX

Calder Stewart Construction

PlaceMakers Tourism & Leisure

Blanket Bay Villas

Triple Star Management

May 20, 2019
We know the specialists