Facebook

Tweet

Help

Scent of magnolia

It says a lot about an owner when time, money and custom architecture protects an old magnolia at the rear of their extension/renovation

Designed by Barker Associates Architecture Office (BAAO)

From the renovating architect:

A family of four – a husband and wife working in the publishing field, and their two daughters – lived in this house for ten years before deciding to undertake an extension to expand their kitchen and create bigger rooms for their two daughters. 

A primary driver in the planning of the extension was working around an existing saucer magnolia tree, and making sure it would have enough light, root, and canopy space to thrive once the extension was complete. 

The finishes feature lots of vibrant colour, pattern, texture, and cosy nooks.

The parlour floor was opened up and designed with built-ins to add storage, while maintaining light and sight lines. 


A custom wall at the entry provided storage for coats, books, shoes, and keys on one side, and books on the other. 

The existing stairs were repaired and reworked to extend around a widened opening to the second floor. 

A custom Bower Studio mirror hangs over the existing marble wood-burning fireplace. 

The kitchen is built of custom lacquer and fir cabinetry with a warm tone that matches the rustic pine floors. 

The dining room is located in the extension and features a window bench overlooking the rear yard.

The second floor was opened up at the staircase to allow light to filter down to the first floor. 

The original handrail was modified to fit the new opening. 

The flooring is whitewashed heart pine from Hudson Flooring. 

The same heart pine is installed on the hallway ceiling and on the skylight.

A new steel and wood staircase leads from the parlour down to the garden. 

On the garden level, a custom pegboard hanging system at the entry organises the family’s recreational gear. 

This level has a small kitchen for garden entertaining, with penny tile and a custom heart pine shelf, and a felt curtain to partition the space for guests. 

On an everyday basis, it serves as a home office for the husband. 

There is also a green zellige bath and a sunken lounge space with Cle cement tiles that open out onto the rear yard. 

The firm designed the garden with a bluestone terrace that curves around the base of the magnolia tree. 

Floating bluestone pavers lead to another terrace at the rear, edged by a cedar-clad bench.

The poor soil and high water table necessitated the use of piles to support the extension in this project. 

An arborist was consulted to determine the sizing and placement of the extension, deck, and garden terrace, and a plant consultant was employed to help choose appropriate native species for the garden.

Credit list

Project
Carroll Gardens Townhouse, Brooklyn, United States
Flooring
Hudson Flooring
Wallpaper
Farrow and Ball, Hygge and West, Spoonflower
Plumbing fixtures
Vola, Watermark, California Faucets, Kast,
Mirrors
Bower Studios, Bludot
Lighting
Allied Maker, Cedar and Moss, Dutton Brown, Hand and Eye Studio, Hollis and Morris, Apparatus
Tile
Cle, Complete Tile
Rugs
Aelfie, Studio Proba

Designed by: Barker Associates Architecture Office (BAAO)

Story by: Trendsideas

Photography by: Francis Dzikowski – Otto

11 Sep, 2022

Home kitchen bathroom commercial design


Latest Post

25 Sep, 2022

25 Sep, 2022

25 Sep, 2022

We know the Specialists

Related Book

TRENDS MINI COVER renovations 1 -

Renovating your home is an opportunity to refresh, expand and renew. Here's all the inspiration, ideas and information y...

Read More

Similar Stories