Remote observatory on a mountain summit

This secluded astronomical facility is situated at the centre of a 'dark' landscape – no artificial light obstructs views of the stars
Story by: David Renwick
Like the surrounding rock formations, the observatory is angle, architecture, building, commercial building, daylighting, daytime, elevation, facade, line, roof, siding, sky, skyscraper, white, gray
Like the surrounding rock formations, the observatory is strong and resolute

Architect: Anmahian Winton ArchitectsAbout the project (text supplied): This private astronomical observatory is located on a remote mountain summit in central New Hampshire. The site is characterised by granite outcroppings and is situated at the centre of a three-mile radius “dark” landscape with very little light pollution to obstruct astronomical viewing.


You can see where the roof opens up architecture, building, daylighting, facade, house, property, real estate, roof, siding, gray, white
You can see where the roof opens up

Gemma’s design rejects a traditional dome in favour of a synthesised architectural form that maximises usable space and responds to the stark geographic context. Its continuously faceted shape reflects the surrounding landform, and terraced concrete platforms transition between the summit’s bedrock and the building foundation, knitting together natural and man-made landscapes. An unconventional pattern of lock-seamed zinc cladding mediates between the irregular site topography and the building’s geometry, reflecting Gemma’s orientation to both geological and celestial landmarks. Its dimension, colour, and patina evoke a material relationship to the grey granite outcroppings, while its heat transfer capability facilitates sky observation by minimising temperature differential distortion.

A slanted window almost looks like one of angle, architecture, building, commercial building, corporate headquarters, daylighting, daytime, facade, house, line, roof, siding, sky, structure, wall, gray
A slanted window almost looks like one of the bricks

As a counterpoint to the exterior and its context, the interior is lined with fir plywood, creating a haven of refuge and warmth from the harsh surroundings. The first floor is comprised of a research office, sleeping bunk, and warming room, and is super-insulated to prevent interior/exterior temperature differentials from creating heat eddies that would impede astronomical viewing. A helical stair leads from the cantilevered entry canopy to a fissure in the cladding that opens onto the exterior observation deck. Continuing, the stair arrives at the observatory’s primary viewing platform inside the faceted turret, its interior characterised by high ceilings, a larger telescope, and a camera array. A single person can rotate this turret by hand with an assembly typically used in high-precision manufacturing facilities, and a hand-cranked sliding hatch opens the telescope to the sky. A rift in the zinc cladding creates a corner window, framing Polaris when the turret is locked into the southern cardinal position.

Dec 05, 2017
We know the specialists