Red-brick addition creates new high-ceiling living, dining and kitchen spaces

This white and wood kitchen in a new light-filled extension to a 1920s cottage melds into the wider colour palette, while standing out in terms of texture

Story by: Charles Moxham Photography by: Chris Warnes
​​​​​​​This light, bright red-brick addition to a 1920s backyard, facade, home, house, residential area, home addition, Studio Prineas
​​​​​​​This light, bright red-brick addition to a 1920s cottage by Studio Prineas creates new high-ceiling living, dining and kitchen spaces away from the body of the home.

Some additions simply add more room space. However, as well as creating high-ceiling living, dining and kitchen zones, this hard-working extension also connects the existing house to the rear garden. Plus, the raked roof line avoids overshadowing the garden and near neighbours.

Studio Prineas, with architect Eva-Marie Prineas at the helm, designed the lofty, light-filled extension and the kitchen within it.

“While the recycled classic red brick facade is in keeping with the original home, the owners didn’t want too much colour brought into the new interior – and that included the kitchen.”

As a result the interior is a combination of white surfaces and grey-coloured floors. Within this wider setting, the kitchen is predominantly white – in a variety of surfaces – and wood.


“In place of strong colour – supplied already to an extent by the extension’s immersion in the lawn-and-garden surroundings – we made the emphasis on texture and finish instead.”

​​​​​​​Shafts of sunlight on the walls indicate the architecture, home, house, interior design, wood, timber Table,  Studio prineas
​​​​​​​Shafts of sunlight on the walls indicate the presence of the understated skylight that runs the length of this extension by Studio Prineas. Banks of push-to-open veneer cabinetry separate the living area from the kitchen and dining zone.

To this end, the tall cabinets that separate the L-shaped kitchen and the dining area from the adjacent living area are in a warm wood veneer, while the island is wrapped in engineered stone with a veined-marble finish.

The rear upper and lower white cabinetry is finished with a grooved surface resembling shiplap timber. At the same time the interior faces of the brick wall are painted white – again forgoing colour for textural emphasis alone.

As well as connecting more intimately to the garden, the extension also met the owners’ other main request – that it be sunny and light-filled.

“The extension’s raked roof climbs to a high point over the kitchen and the corresponding part of the living area,” says Prineas. “So to achieve the bright ambience required we tucked a skylight up at the ceiling’s high point and this runs the length of the extension.”

The long, discreet skylight floods light from above through the space and, of course, highlights the surface textures in the room – the white brick walls and grooved cabinetry included.

“The rays of light move across the interior as the day turns, creating an ever-changing feel in the addition. And a glass splashback further contributes to the kitchen’s light, airy feel.”

Colour choices aside, the kitchen downplays its presence in other ways, too. The cabinetry has a minimalist feel with push-to-open side cabinets and overhang pulls on the rear cabinets.

Oct 30, 2018

Credit list

Architect
Eva-Marie Prineas, Studio Prineas
Cabinetry hardware
Blum
Flooring
Concrete structural slab, with Pandomo finish by Ardex
Splashback
Splashback window
Taps
Café Kitchen Mixer with Pull-out Spray, from Rogerseller
Refrigeration
Milee
Cabinetry
Custom in Essential Rimini Eveneer timber veneer, matt finish
Benchtops
Caesarstone in Statuario Maximus
Lighting
Highline pendant by Archier
Sink
From Winnings Appliances
Oven, cooktop, ventilation, dishwasher
Smeg from Winning Appliances
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Kitchens – Highly Commended
We know the specialists