Facebook

Tweet

Help

This futuristic-looking 'Air Square' keeps city areas cool in an age of climate change impact and provides a bright, safe place at night – it's also portable

Designed by KOGAA

From the design studio:

Air Square is a transportable venue that activates underused urban spaces by bringing them purpose and a vibrant public life. 

It responds to the need to alleviate climate change issues by tackling overexposed heat islands and lack of green and liveable public spaces. 

The upper ring is designed as a large shading system that mitigates, cools, and delivers refuge from heat. 

At night it provides illumination to dark and less safe urban corners. 

It is a placemaker improving the quality of the urban environment in a punctuated manner and contributes to building a resilient blue-green city, consequently bringing spatial quality, living environment, health, biodiversity, and property value. 

Finally, it raises awareness of climate change adaptation, facilitating and accelerating the further implementation of lengthy climate adaptation measures, such as changes in spatial development, infrastructure, construction, services, public space, and residents’ safety. 

Inclusive

Built for diversity and equality, ensures barrier-free access and permeability within the city flow. 


Modular, durable, reusable 

Made of CNC cut plywood planks with minimum waste in cut-outs, the foundation is designed as a modular system composed of vertical legs and horizontal benches. 

Components are bolted together to form a circular load bearing structure providing stability to the body. 

Adaptable

Positionable benches allow for multiple functions and programs such as public functions, performances, farmers markets, or serving as an all-in-one public furniture with seating, lighting, and shading in one.

 Air Square creates a space that boosts the quality of life in our cities and ensure more fulfilling ways of living together.

Materials

The body combines two main parts: a structural foundation at the base, and an inflatable component at the top, measuring altogether 14m in diameter and 6m in height. 

Separate components are packed and ready to go, together with most hardware and assembly instructions to assist the construction process. 

Made of cnc cut plywood planks with the minimum waste in cut-outs, the foundation is designed as a modular system composed of one vertical leg element and one horizontal arm. 

Those two components interlock together to build the circular load bearing structure of the ring, which provides stability to the body. 

The circular shape was chosen because of its intrinsic ability to regulate contrary forces within itself and therefore making it the most self-stabilising of the elementary geometric shapes. 

The dynamicity of the continuous circle can withstand any load and therefore only needs one contra-force to reinforce it, which is provided through the textile belt cross. 

Also, the base functions as the anchor between the upper ring and the ground, through a fastening system that keeps it attached during wind flutters.

 Lastly, it is raised at a height for people to pass through it, making it accessible and permeable within the city flow. 

The upper ring is designed as a shading system for public spaces. 

In response to the issue of overheating cities around the globe, the ring generates a large surface to hide from the sun, cooling down urban areas. 

The vertical and open shader avoids issues related with having a roof (underblow, heat accumulation, structural issues), and in order to create a large urban surface to shade, a light material was used that can be easy to build and unbuild, it's light and can resist strong weather conditions. 

Also, the circular shape allows for a bigger reach of shading compared to a straight wall, making it a sun-protected space. 

Through the dark hours the inflatable switches function and become a light diffuser, providing illumination to dark areas of the city which often feel unsafe to walk through. 

This generates a sense of care and belonging to the space, leading to improved security on the location.

See more of the Air Square

Credit list

Project
Air Square, portable climate modifier/light station
Design team
Tomáš Kozelský, Alexandra Georgescu, Viktor Odstrčilík, Kateřina Baťková, Marcello Coldani, Maria Fonseca, Oleksandr Voropai
Design studio
Owner
KOGAA and Kubíček Visionair

Designed by: KOGAA From the design studio:

Story by: Trendsideas

Photography by: Josema Cutillas; Marcia Davis; Kubicek Studio; Mangoshake

18 Sep, 2022

Home kitchen bathroom commercial design


Latest Post

25 Sep, 2022

25 Sep, 2022

25 Sep, 2022

We know the Specialists

Similar Stories